Pátek, 29. března 2024

Střelnice bez hluku? Až za rok

Střelnice bez hluku? Až za rok

Lidé z Hamer si vybojovali úpravy příliš hlučné vojenské střelnice. Rámusu se ale zbaví až za rok

Hamry - Ještě rok bude obyvatele Hamer na Prostějovsku, kteří žijí v těsné blízkosti vojenské střelnice na kraji rozsáhlého výcvikového prostoru Březina, trápit nepříjemný hluk. Pak si ale konečně vydechnou. Armáda již totiž má projekt protihlukových opatření, s jejich stavbou počítá v příštím roce. Na kolik peněz práce vyjdou, zatím ale není jasné.

Vojenská střelnice, kterou využívaly i speciální jednotky z Prostějova operující například v Afghánistánu, fungovala v Hamrech beze změn od šedesátých let minulého století. Armáda sem loni investovala třiatřicet milionů korun a mimo jiné vybudovala několikametrové valy kvůli odhlučnění. Bohužel to nestačilo. Vyšlo totiž najevo, že střelnice i tak překračuje povolené hlukové normy, a proto ji vojsko musí vylepšit.

„Loni v červnu jsme ukončili zkušební provoz na zrekonstruované části střelnice Hamry. V jeho průběhu měření hluku ukázalo, že jsou překročeny hygienické limity. Na základě toho jsme nechali zpracovat projektovou dokumentaci stavebnětechnických úprav dvou set metrů střelnice,“ vysvětlila Lenka Zapletalová z tiskové a informační služby ministerstva obrany.

Předpokládá, že stavět se začne v příštím roce. Na kolik celý projekt přijde, ovšem ministerstvo podle ní zatím neví. „Náklady lze blíže specifikovat až po vyhodnocení celé veřejné zakázky,“ uvedla Zapletalová.

Armáda: Chceme ideální podmínky pro vojáky i místní Naším cílem je vytvořit ideální podmínky pro výcvik příslušníků speciálních sil a zároveň nezatěžovat místní obyvatelstvo negativními vlivy, které souvisejí s provozem střelnice,“ ubezpečila Lenka Zapletalová. Vojenská střelnice stojí na okraji rozsáhlého výcvikového prostoru Březina jen pár desítek metrů od prvních domů. Město Plumlov, pod které Hamry spadají, je sice spokojené, že si vybojovalo změny, ale vítězství zatím neoslavuje.

„Armáda zatím střílí na staré části střelnice, a protože jsou tam vybudované valy, tak se to docela rozléhá. Dřív kulky končily v lese a nebylo to tak slyšet,“ řekl starosta Plumlova Adolf Sušeň.

O tom, jak postupují přípravy na dodatečná protihluková opatření, čerstvé informace nemá. „Čekáme, jak celá věc dopadne. Armáda slíbila, že s tím něco udělá, ochota z jejich strany je. Takže uvidíme,“ podotkl starosta Plumlova Sušeň.

Místní lidé tak optimističtí nejsou. „Výhra to není. Když armáda střelnici modernizovala, tak to dělala právě s ohledem na hluk. Nevím, co chtějí nového vymyslet. Výhra by to byla, kdyby střelnici přestěhovali patnáct kilometrů do nitra vojenského prostoru,“ je přesvědčen jeden z obyvatel.

Velké potíže se zmodernizovanou, ale uzavřenou střelnicí má i samotná armáda.

„Skutečnost, že část střelnice nelze v současné době používat pro výcvik, přináší určité obtíže. Jednotka musí využívat jiná zařízení vzdálená i stovky kilometrů, která nenabízejí tak kvalitní podmínky pro efektivní výcvik příslušníků speciálních sil. Současně je stávající stav v dlouhodobém horizontu nehospodárný jak z časového hlediska, tak i z hlediska vynakládaných prostředků,“ přiznala Lenka Zapletalová z tiskové služby ministerstva obrany.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů