Čtvrtek, 18. dubna 2024

Z nadmerného hluku môžete ochorieť

Z nadmerného hluku môžete ochorieť

K letu neodmysliteľne patria záhradné párty, hlasitá hudba prúdiaca z bytu cez otvorené okno a väčší počet áut na cestách. Tým sa, samozrejme, zvyšuje hluk na uliciach. Ten mnohokrát prevyšuje povolené limity a zdá sa, že to bude čoraz horšie.

KOŠICE. Podľa pracovníčky z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach ich úrad eviduje len hluk, "ktorý je stály a je možné ho zmerať". Preto zaznamenávajú skôr pripomienky zamerané na rôzne prevádzky, ktorých súčasťou sú klimatizačné zariadenia a ventilácie. Za tento rok dostali zatiaľ deväť sťažností, z toho len dve boli zamerané na hluk z dopravy. Práve doprava je však jedným z najväčších producentov hluku. Jej stíšenie však nie je také jednoduché. " Hlučnosť dopravy sa ťažko rieši. Na stavbu protihlukových opatrení treba určité množstvo financií. Peniaze však nie sú," vyjadrila sa tá istá pracovníčka.

Môžete dostať pokutu

Tento rok boli polícii nahlásané mnohé sťažnosti týkajúce sa hluku. Tá je povinná všetky ponosy preveriť. "V prípade, že sa sťažnosť potvrdí, sú policajti oprávnení dať pokutu až do výšky 33 eur," uviedol zástupca náčelníka Mestskej polície Košice Slavomír Pavelčák.

Hluk je škodlivý

"Dlhodobo pôsobiaci hluk má nepriaznivý vplyv na centrálnu nervovú sústavu, čo sa prejavuje bolesťami hlavy, poruchami spánku, dokonca aj zníženou odolnosťou voči infekčným chorobám," vyjadrila sa Zuzana Dietzová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach. Ďalej uvádza, že "pri hluku nad 60 decibelov (dB) sa môže vyskytnúť aj hypertenzia, vredové ochorenie žalúdka, dvanástnika, ale aj srdcovocievne ochorenia."

Hluk nad 130 dB spôsobuje bolesti. Nad 140 dB hrozí pretrhnutie ušného bubienka.

PRÍKLADY HLUKU
  • Šum lístia        20dB
  • Tlmený rozhovor,pracovňa s PC, chladnička        40 dB
  • Pouličný hluk, bežný rozhovor        50 dB
  • Električka, vysávač        60-70 dB
  • Osobný automobil    70-80 dB
  • Nákladné auto    84-93 dB
  • Hluk motorových vozidiel    90 dB
  • Maximálny hluk motorky    100 dB
  • Štartujúce lietadlo vo vzdialenosti 1m    120 dB
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů