Pátek, 29. března 2024

Zaručí ticho a klid v lázních protihluková vyhláška?

Zaručí ticho a klid v lázních protihluková vyhláška?

Karlovy Vary – Zastupitelé budou už 15. září posuzovat návrh vyhlášky, v rámci níž by hlučné činnosti v neděli byly možné jen čtyři hodiny.

Jen na čtyři hodiny jsou omezeny hlučné činnosti na území lázeňského města Karlovy Vary v nové vyhlášce, kterou budou už 15. září posuzovat karlovarští zastupitelé. Vyhláška reflektuje nejen to, co už je dáno zákonem, například to, že od 22. hodiny večer do 6. hodiny ráno platí noční klid, ale řeší i práce během neděle.

Z návrhu vyplývá, že hlučné činnosti budou možné v neděli jen od 8 do 12 hodin dopoledne. „Podstatou vyhlášky je rušení nočního klidu, v rámci níž chceme omezit hlučné činnosti. Vyhlášku by měli dodržovat i organizátoři veřejných akcí,“ upřesnil náměstek primátora Petr Keřka (ODS), podle něhož bude vyhláška platit na území celého katastrálního území Karlovy Vary, pokud ji zastupitelé 15. září odsouhlasí. „Vztahuje se tak i na zahrádkáře, a týká se také sekání trávy v neděli,“ doplnil Keřka.

Například pro Jana Märze, předsedu Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Karlovy Vary, není stávající podoba nové vyhlášky žádný problém. Podle něho totiž už v řadě zahrádkářských osad na území města platí podobná pravidla už několik let.

„Zahrádkáři s touto částí vyhlášky souhlasí, protože většina osad má ve svých pravidlech stanoven osadní řád, který většinou o víkendech hlučné činnosti a konkrétně pálení dřeva zakazuje. Zahrádkářství je totiž v dnešní době bráno hlavně jako rekreační a odpočinková činnost, a proto zahrádkáře hluk dnes už opravdu obtěžuje,“ konstatoval März.

Ne všichni ti, kteří opečovávají své zahrady na území Karlových Varů, jsou ale členy zahrádkářského svazu. „Návrh vyhlášky se nám nelíbí. Chatu jsme zdědili po rodičích a dojíždíme sem až z Lubence. Pokud chcem posekat trávu na rozlehlé zahradě, ani víkend nám na to nestačí. To si na to máme brát od příštího roku dovolenou, abychom trávník stihli posekat v pracovní dny?“ postěžovala si Jarmila Křížová.

Navrhované změny se nezamlouvají ani některým stavebním firmám. Například vedení společnosti Eurovia (bývalé Stavby silnic a železnic) o vyhlášce vůbec nic nevědělo.

„Dozvěděl jsem se to až nyní od vás. Pokud Karlovy Vary tuto vyhlášku schválí, bude řada akcí na jeho území neuskutečnitelná a vůbec si nedokáži představit jejich realizaci,“ vyděsil se šéf Eurovie v Karlových Varech Antonín Rybáček a dodal: „Taková vyhláška by zásadně ovlivnila naši činnost. Naše firma nejenže nyní staví rychlostní komunikaci ve směru na Cheb, ale také opravuje některé páteřní komunikace přímo na území Karlových Varů. Kdyby vyhláška vstoupila v platnost, nejenže by se termín zakázky značně prodloužil, ale navíc by se i prodražila.“

Jak zní vyhláška

V pracovních dnech, v nedělích a ve dnech státního svátku je noční klid stanoven jako doba od 22. do 6. hodiny. V sobotu je noční klid vymezený od 24 do 6 hodin ráno. V této době je každý povinen zachovat klid a omezit hlučné projevy. Hlučná činnost se týká neděle a dnů státního svátku. V tyto dny je pracovní klid nutno dodržovat od 6 do 8 hodin a dále od 12 do 22 hodin. Sekání trávy, používání cirkulárek a jiných hlučných nástrojů tak bude možné v tento den pouze v době od 8 do 12 hodin.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů