Pátek, 29. března 2024

Co má společného Grónsko a Plzeň? Hluk

Co má společného Grónsko a Plzeň? Hluk

Neexistuje na světě město s problémem, který nikde jinde neřeší. I takový závěr vyplynul z finále soutěže LivCom, které se konalo v Plzni. I když někde mohou být potíže poněkud odlišné.

"Česká města řeší problémy s hlukem z dopravy. Se senátní delegací jsme byli v jednom městě v Grónsku. I tam znají nadměrný hluk z dopravy. Způsobují jej ale v noci vyjící psi, kteří se používají do spřežení," vyprávěl s úsměvem bývalý ministr životního prostředí a senátor Bedřich Moldan.

V Plzni se představilo jednatřicet delegací z celého světa. Mezi nimi byla například prezentace saudskoarabského Rijádu, která se týkala vyčištění oblasti o velikosti jednoho milionu metrů čtverečních, nebo Software Park v čínském Dalianu.

"Překvapilo mě, jak různorodé projekty se v soutěži objevily. Považuji podobné akce za užitečné. Dnes už to není jen o tom, že bychom se porovnávali jen s ostatními městy z České republiky, důležité je teď i srovnání s městy po celém světě," uvedl náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík.

Soutěž, která se věnuje trvale udržitelnému rozvoji, kvalitě života a životnímu prostředí v obcích, se koná od roku 1997. Za tu dobu se jí zúčastnilo více než padesát zemí z celého světa.

Finále se koná v České republice poprvé v historii. Plzeň se v předchozích letech do projektu zapojila jako soutěžící. Získala i několik ocenění.
Výsledky

Mezi města, kde se nejlépe žije, patří podle poroty soutěže LivCom město Gibsons, Kanada (počet obyvatel do 20.000), Newark, Anglie (do 75.000), Melville, Austrálie (do 200.000), Shilong, Čína (do 750.000) a Dalian, Čína (přes 750.000).

Ocenění za zlepšování krajiny si odnesla Jihlava.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů