Úterý, 16. dubna 2024

Děčín chce vysázet zeleň kolem silnic a zmírnit hluk z dopravy

Děčín chce vysázet zeleň kolem silnic a zmírnit hluk z dopravy

Děčín - Město Děčín chce vysázet zeleň mezi hlavní silnice a obytné domy, a snížit tak hluk z dopravy, která obtěžuje jejich obyvatele. Novinářům to dnes řekl primátor Děčína Vladislav Raška. V Děčíně by se tak mohlo vysadit přes 10 000 různých dřevin.

Město předpokládá, že ho výsadba zeleně bude stát kolem deseti milionů korun. Podle Rašky radnice požádá Státní fond životního prostředí o evropské dotace, které by pokryly 90 procent předpokládaných nákladů. Dotační program prý navíc umožňuje průběžné financování, a město by tak nemuselo na akci shánět všechny peníze předem. Pokud radnice s žádostí uspěje, chce s výsadbou začít příští rok.

Podle Rašky se ve městě zatím tak hojně zeleň nevysazovala. Podél silnic by mohly nově růst různé typy dřevin od křovin až po vysoké stromy. Bude záležet na tom, jaký druh zeleně bude pro dané místo vhodný. Zeleň by se měla objevit například na průtahu městem, který navazuje na silnici k dálnici D8.

Ředitelství silnic a dálnic i město se již řadu let neúspěšně snaží najít variantu dálničního přivaděče, který by dopravu odvedl z centra města, kde jsou nyní silnice přetížené. Primátor se domnívá, že najít přijatelné řešení a přivaděč vybudovat, bude trvat ještě řadu let, proto chce radnice lidem z okolních domů alespoň takto situaci kompenzovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů