Pátek, 29. března 2024

Kvůli ignorování hluku hrozí zpoždění okruhu Prahy

Kvůli ignorování hluku hrozí zpoždění okruhu Prahy

Kvůli ignorování hlukové zátěže, kterou může způsobit plánovaný pražský dálniční okruh u Běchovic, hrozí Praze zpoždění výstavby. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Ministerstvo zdravotnictví totiž zrušilo v Běchovicích hlukové pásmo vyhlášené hygieniky, ve kterém se nemusejí dodržovat limity hluku. Záležitost nyní bude posuzovat ministerstvo pro místní rozvoj.

Nadměrnému hluku by mělo být kvůli okruhu vystaveno asi 120 běchovických obyvatel. Praha se rozhodla věc řešit tak, že hygienická stanice vyhlásila v Běchovicích hlukové pásmo, ve kterém se zákonné limity nemusejí dodržovat. Stavební úřad následně vydal územní rozhodnutí. Ministerstvo zdravotnictví ale toto pásmo zrušilo, údajně odporuje právním předpisům.

Obyvatelé Běchovic už delší dobu usilují o to, aby se trasa pražského okruhu v těchto místech změnila. Chtějí kvůli tomu podat připomínku k projednávanému konceptu územního plánu. Nedaleko Běchovic má totiž vyrůst velká mimoúrovňová křižovatka, kterou by měly projíždět desetitisíce aut denně. Praha při výstavbě počítá s výstavbou desetimetrového hlukového valu, podle ministerstva zdravotnictví ale toto opatření nepomůže.

"Hluková studie i přes navržená protihluková opatření (desetimetrový val) předpokládá v chráněném venkovním prostoru v obci Běchovice II (Nová Dubeč) překročení hygienického limitu v noční době až o 3,3 decibely," cituje server vyjádření ministerstva zdravotnictví. Podle ministerských úředníků není možné dostatečná protihluková opatření nahrazovat vyhlášením ochranného hlukového pásma.

Věc bude teď podle serveru posuzovat ministerstvo pro místní rozvoj, které posoudí, jestli protesty běchovických obyvatel vyslyší a územní rozhodnutí kvůli nadměrnému hluku zruší.

Pokud by se kvůli hluku musela změnit trasa pražského okruhu na východě Prahy, znamenalo by to podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zpoždění o několik let. Trasa by se totiž musela mimo jiné znovu posoudit z hlediska vlivu na životní prostředí v řízení EIA. Pokud by se musel jen vybudovat lepší protihlukový val, zdržení by dosáhlo několika měsíců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů