Úterý, 23. dubna 2024

Díky "padesátce" jsou auta tišší až o 40 %

Díky "padesátce" jsou auta tišší až o 40 %

V Praze je méně hluku z dopravy, dokazují první studie. Na okraji města ale budou moci brzy řidiči přidat.

Snížení rychlosti na páteřních komunikacích v Praze zabralo. Podle prvních výsledků analýz magistrátního odboru dopravy, které mají HN k dispozici, působí pomalejší auta až o 40 % méně hluku. Díky "padesátce" se navíc ani netvoří kolony. Přesto včera vystoupil primátor Pavel Bém a prohlásil, že na některých místech by měli řidiči zase jezdit rychleji.

Centrem Prahy projíždějí denně statisíce řidičů z celé země. Od 1. ledna musejí zpomalit i na čtyřproudých silnicích na padesát kilometrů v hodině. Důvodem jsou prohrané soudní spory magistrátu s Pražany, kteří si stěžovali na hluk. Podle výsledků prvních měření se ale doprava ztišila a řidičům se cesta protáhla maximálně o minutu a půl na magistrále v centru. "Lze konstatovat, že prodloužení doby jízdy je v porovnání s přínosem zlepšení životního prostředí (pokles akustické energie o asi 40 procent) únosné," stojí v magistrátní zprávě.

Detailní podoba výsledků bude k dispozici v pátek. Na stole ji bude mít i Bém, který se k jejím výsledkům vyjádří "až je prostuduje". Bém se chce také na základě výsledků rozhodnout, které ze šesti úseků vyjmout z rychlostního omezení.

Podle informací HN by mělo jít o oblast u pražského letiště a u Barrandovského mostu, kde není bytová zástavba a hluk nemá koho obtěžovat. "Jsem přesvědčen, že v některých místech nesmyslná omezení zmizí," prohlásil Bém.

Pro rušení padesátky je i předseda dopravního výboru David Vodrážka (ODS). Dopravní omezení jsou totiž jednou z věcí, které ubírají ODS před volbami preference. Kvůli nelichotivým průzkumům a potížím typu padesátky nebo Opencard kritizuje Prahu i centrální ODS.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů