Čtvrtek, 28. března 2024

Heger ustoupil od zvyšování limitu hluku, zachová současné

Heger ustoupil od zvyšování limitu hluku, zachová současné

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ustoupil od plánu zvýšit limit hluku ve dne o pět decibelů a v noci o 10 decibelů. Do konce června dá legislativní radě vlády novelu s dosavadními limity. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. V platnosti zůstávají limity pro venkovní hluk z hlavních silnic 60 decibelů ve dne a 50 decibelů v noci.

"Návrh nového nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací byl projednán v meziresortním připomínkovém řízení. Po vypořádání všech připomínek se v nově připravovaném návrhu od zvýšení hygienických limitů hluku upouští," uvedl mluvčí. Legislativci dostanou nový návrh do konce června, další postup už bude v souladu s legislativními pravidly vlády.

S ministrovým plánem na zvýšení limitů nesouhlasili občané. Několik občanských sdružení uspořádalo před Hegerovým úřadem demonstraci loni 22. prosince a zopakovalo ji letos 26. ledna. Vzniklo i několik petic. Lidé přítomní na demonstracích upozorňovali mimo jiné na to, že hluk doléhající z projíždějících aut škodí lidskému zdraví.

Ministerstvo obhajovalo zvýšení limitů tím, že chce vyhovět požadavkům EU na sjednocení legislativy. Podle Miroslava Grunda z iniciativy Proti zvyšování hlukových limitů ale EU vyzvala ČR k harmonizaci hlukových norem v úplně jiné oblasti, a to na pracovištích.

Světová zdravotnická organizace považuje za zdraví nebezpečné hodnoty nad 42 decibelů, hodnoty 55 a více decibelů pak pokládá za nebezpečné pro zdravý spánek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů