Pátek, 19. dubna 2024

Soud nařídil ArcelorMittalu, aby omezil hluk ze svých provozů

Soud nařídil ArcelorMittalu, aby omezil hluk ze svých provozů

Soud nařídil firmě ArcelorMittal Ostrava (AMO), aby do roka omezila hluk ze svých provozů. Domáhal se toho jeden z občanů ostravského městského obvodu Radvanice a Bartovice, který s továrnou sousedí. Spor se táhl od roku 2008, rozsudek zatím není pravomocný. ČTK to řekl právník Ekologického právního servisu (EPS) Jan Šrytr. Mluvčí společnosti AMO Barbora Černá Dvořáková uvedla, že se firma proti rozsudku odvolá.

Mluvčí Okresního soudu Ostrava Alexandr Dadam řekl, že firma je povinna zdržet se rušení hlukem pocházejícím ze strojů a zařízení ve svém areálu, tak, aby hlasitost v rozsudkem určené oblasti nepřesáhla v době od 22:00 do 06:00 hodnotu 40 decibelů. Podrobné zdůvodnění rozsudku soud zveřejní až po písemném vyhotovení, což musí být do 30 dnů. Žalovaná firma ho musí naplnit do jednoho roku ode dne, kdy rozsudek nabude právní moci.

Spor trval přes tři roky. Šrytr řekl, že na začátku pře argumentovali měřením hygieniků, které firma zpochybnila, stejně jako postupně dva nezávislé znalecké posudky. "Náklady na odhlučnění vyjdou ArcelorMittal na cca 170 milionů, tedy jen na zlomek jeho zisku. V průběhu řízení se navíc ukázalo, že společnost si je problému vědoma a pouze se snažila investici co nejvíce oddálit," uvedl EPS.

Právník řekl, že soud nemůže firmě určit, jaká opatření má konkrétně udělat. Sama firma ale podle něj v průběhu řízení předložila několik technických návrhů, jak by to udělat šlo. "Je na ArcelorMittalu, aby vymyslel pro něj nejlevnější a nejefektivnější řešení," řekl Šrytr.

Důležité na celém soudním řízení je podle něj také skutečnost, že šlo o sousedskou žalobu, tedy soukromoprávní spor. "Dnešní výsledek tak ukazuje, že i obyčejný člověk se může bránit proti ekonomicky mnohonásobně silnějšímu hráči a obhájit svá práva," uvedl Šrytr.

Mluvčí AMO uvedla, že společnost rozhodnutí soudu respektuje, nicméně v některých bodech s ním nesouhlasí, proto podá odvolání. "Naše zařízení provozujeme v souladu s platnou hlukovou výjimkou, kterou nám udělila Krajská hygienická stanice a jejíž limity dodržujeme. Máme jasný plán technických opatření na vyřešení situace v Radvanicích, která už několik let postupně realizujeme podle harmonogramu stanoveného KHS," uvedla Černá Dvořáková. Dodala že letos firma aktualizuje původní hlukovou studii. To jí umožní lépe identifikovat různé zdroje hluku podle jejich intenzity, čímž může proces snižování hlučnosti urychlit.

AMO zaměstnává přes 4100 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi má více než 8000 zaměstnanců. Patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli. Firma však také patří v regionu k největším znečišťovatelům životního prostředí.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů