Sobota, 20. dubna 2024

Hluk může dát k soudu půl milionu lidí

Hluk může dát k soudu půl milionu lidí

Pro lidi, kteří žijí v nadměrně hlučném prostředí u frekventovaných silnic, je to dobrá zpráva. Ve středu rozhodl pražský městský soud, že magistrát musí do roka snížit na severojižní magistrále hluk, který zde přesahuje hygienické normy. Podobně hlučné silnice ale trápí v Česku až půl milionu lidi. A i oni nyní získali naději, že u soudů se žalobami uspějí.

"Opravdu můžeme očekávat vlnu žalob podobného typu. Lidé se přestanou bát soudů," říká Pavel Doucha z Ekologického právního servisu. Ten už nyní pomáhá v boji proti nadměrnému hluku v Olomouci či na pražském Barrandově. "Další čtyři případy nás ještě brzy čekají," podotýká Doucha.

Hranicí je hluk sedmdesáti decibelů, který lze přirovnat k hodně hlasitému hovoru.

Město: máme výjimku

Pro města však soudní verdikt může být naopak problém. Praha považuje roční limit, který jí dal soud na nápravu, za šibeniční a chce se dovolat k Nejvyššímu soudu.

"Odhlučnění je v plánu až se do několika let dostaví městský okruh. Těžko teď můžeme magistrálu zavřít, to by nastal dopravní kolaps," řekl ČT primátor Pavel Bém.

Žalobci Praze navrhovali dva způsoby, jak situaci řešit: buď omezit provoz, nebo silnici schovat pod protihlukový průhledný tubus. "Můžeme postavit tubus, ale bude to nákladné a nezamezí to hluku tolik, jako dostavba okruhu, na který nyní potřebujeme peníze," myslí si Bém.

Navíc Praha má na severojižní magistrálu od hygieniků výjimku, jíž také u soudu argumentovala. Hlukové normy se zde podle ní mohou překračovat až do roku 2012. "Tuto výjimku jsme dali Praze na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. I proto si myslíme, že Nejvyšší soud dá nakonec Praze za pravdu," říká Zdena Stašková z pražské Hygienické stanice. Zákon říká, že pokud nelze z vážných důvodů hygienické limity v lokalitě dodržet, mohou hygienici časovou výjimku městu povolit.

Obstavení majetku

"Je to kompromis: město slíbí nápravu, stěny, výměny oken, povrchu silnice a my mu na to dáme čas, protože na to právě teď nemá peníze," nabízí řešení Stašková. Podle ní mají téměř všechny hlavní komunikace v Praze podobné výjimky až do roku 2017.

"To bychom museli všem dávat sankce, nebo vydat zákaz průjezdu aut, což ale nic neřeší," dodává Stašková. Hygienických výjimek je však v Česku další stovka. "Není to malé číslo. I proto se lidé mají bránit. Výjimky se prodlužují, nelze čekat do nekonečna," soudí Pavel Doucha. Pokud Praha odvolací spor nevyhraje, sankce ji neminou. Pokud magistrát roční lhůtu nedodrží může mu soud například omezit nakládání s majetkem. Podobnou zkušenost měl i Rakovník. Lidé si stěžovali na hluk z místního hřiště, kde se na rampách projížděly děti na skateboardech. Město nakonec pod hrozbou obstavení majetku hřiště zrušilo.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů