Pátek, 19. dubna 2024

Šimkovy sady v Hradci Králové brzy oddělí od hluku z aut zelená stěna

Šimkovy sady v Hradci Králové brzy oddělí od hluku z aut zelená stěna

Hradec Králové - Šimkovy sady by se měly v budoucnu stát sportovním a rekreačním zázemím krajského města. Radnice je proto chce odhlučnit, k čemuž poslouží budovaná protihluková stěna za zhruba deset milionů korun.

Hlavním zdrojem hluku je pro park druhý silniční okruh, který je tady součástí mezinárodní silnice. „Tímto úsekem projede denně v obou směrech v průměru 33 tisíc vozidel. Z toho je minimálně 25 procent kamionů,“ sdělil nám dopravní specialista hradecké policie Lubomír Šitina.

Stěna proto vzniká mezi sady a okruhem v prostoru naproti obchodnímu domu Kaufland. „Protihluková stěna by podle smlouvy měla být hotova do konce března, tento termín bude s největší pravděpodobností splněn,“ uvedl mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda. Doplnil, že stěna má být podobná té na nedalekém nadjezdu, ovšem její výška bude poloviční. Prosklenou ocelovou konstrukci navíc následně pokryje zeleň, takže při pohledu z parku nebude rušit přírodní ráz lokality. „Do konce května tady vysázíme popínavé dřeviny, které časem pokryjí celou stěnu,“ potvrdil tyto informace vedoucí správy městské zeleně Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek. Dodal, že desítky stromů vysázených v lokalitě už na podzim místo pokácených starých topolů na jaře doplní keře.

„Šimkovy sady by měly být sportovně–rekreačním areálem. Je zde skatepark a počítá se i s úpravou stezek, aby byly využitelné nejen pro cyklisty, ale i pro jezdce na inlineových bruslích,“ vysvětlil Václav Svoboda z hradecké radnice.

Protihlukové stěny jsou v současnosti v krajském městě módou. Po předloni zhotovené stěně v části nedalekého nadjezdu teď vznikají i ve druhé části objektu.

 

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů