Čtvrtek, 25. dubna 2024

Další obyvatelé Prahy připravují žalobu kvůli hluku

Další obyvatelé Prahy připravují žalobu kvůli hluku

Praha - Další občané připravují žalobu kvůli nadměrnému hluku z automobilového provozu. Do sporu s pražským magistrátem se chtějí pustit také obyvatelé bytů z okolí magistrály v oblasti Pankráce a Vyšehradu. Řekl to Michal Bernard z Ekologického právního servisu, který nespokojené lidi zastupuje.

Podobné žaloby již prostřednictvím organizace podali obyvatelé Barrandova, Břevnova a Říčan u Prahy. Soud s hlavním městem již vyhráli majitelé bytů v ulici 5. května v Praze 4. Bernard uvažuje o tom, že by se tentokrát domáhal u soudu i snížení emisí v postižené oblasti.

"Na počátku dubna se ještě sejdu s pražským radním Petrem Štěpánkem," uvedl Bernard s tím, že mají na schůzce projednat možná opatření, která by mohl magistrát udělat, aby soudní při předešel.

Žaloby jsou postaveny na stejném principu jako ve sporu obyvatel ulice 5. května, kteří u soudu uspěli. Městský soud v Praze nařídil hlavnímu městu, aby do jednoho roku snížil hladinu hluku v bytech na 45 decibelů ve dne a 35 decibelů po 22:00.

Žaloby jsou podle Bernarda pouze jednou z možností boje proti hluku, druhou jsou strategické hlukové mapy a akční plány, které stanoví konkrétní protihluková opatření. Musí být přijaty do června tohoto roku, pracují na nich krajské úřady a ministerstvo dopravy. Podle deníku Právo však některá města červnový termín nestihnou. České republice tak hrozí žaloba ze strany Evropské komise.

Hlukové mapy byly zpracovány pro aglomerace Praha, Brno a Ostrava, letiště Ruzyně a nejdůležitější silniční a železniční tahy. Zpracování hlukových map je požadavkem Evropské unie, která se rozhodla proti hluku bojovat. Nejhorší situace je v České republice v Praze, kde je nadlimitnímu hluku vystaveno přes 100.000 obyvatel.

Zdroj: Strana zelených

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů