Úterý, 23. dubna 2024

Hygienici lidem ve Skalici od hluku nepomohou

Hygienici lidem ve Skalici od hluku nepomohou

Česká Skalice - Ačkoli obyvatelé České Skalice na Náchodsku trpí nadměrným hlukem z tamní rušné silnice, hygienici jim k okamžité nápravě nepomohou. Podle nich si lidé musí počkat, až silničáři odvedou dopravu na obchvat města. Potíž je v tom, že skoro dokončenou stavbu, po které se mělo jezdit už déle než dva roky, zablokoval jeden nevykoupený pozemek.

„Správce komunikace teď musí hledat alternativní řešení,“ uvedla Eva Zelenková z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Na provizorním řešení, takzvaném obchvatu obchvatu, se v dubnu usnesli silničáři s městem, vyvlastňovacím úřadem, Českými drahami i místním občanským spolkem. Náhradní trasa by měla co nejdřív obejít areál skalické sběrny surovin s nevykoupenými nemovitostmi.

Hygienici společně s pracovníky zdravotního ústavu prováděli kontrolní měření hluku v České Skalici vloni v říjnu. V chráněném venkovním prostoru staveb naměřili přes den 74,1 a v noci 69,7 decibelu, přičemž odchylka je dva decibely. Výsledky překračují i limity pro takzvanou starou hlukovou zátěž podél rušných cest. Přes den od šesti do dvaadvaceti hodin výjimka připouští hluk 70 a v noci 60 decibelů. Kvůli špatným výsledkům měření hygienici několikrát jednali s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky. „Jako závěr vyplynulo, že je nutné urychlené dokončení obchvatu,“ uvedla Zelenková.

Dvouletá výjimka na starou hlukovou zátěž přitom v České Skalici vypršela v prosinci loňského roku, protože se už počítalo s plánovaným obchvatem. Silničáři požádali o prodloužení výjimky, ale zatím ji nedostali. Řízení se zastavilo do konce května, než silničáři doplní některé podklady.

Sdružení protestuje proti prodloužení výjimky Proti prodloužení výjimky protestovali členové občanského sdružení Za obchvat České Skalice. Ve svém dopise napsali, že je protiprávní a nenutí silničáře zabývat se výkupem pozemku. Majitelé skalické sběrny surovin si prý v klidu podnikají, ačkoli provozovna je od osmdesátých let určena k přemístění, a ostatní lidé trpí.

I když hluk na průtahu městem jasně překračuje normy, tamní lidé nemají ani velkou šanci získat alespoň protihluková okna.

„Jistá možnost tu je, v Jaroměři na to silničáři přistupují, protože místní lidé nemají vyhlídku na stavbu obchvatu. Skalické poškozuje, že v jejich městě se s obchvatem pořád počítá,“ řekl na poslední valné hromadě členům předseda skalického sdružení Jaroslav Andres. Podle hygieniků je třeba nadměrný hluk řešit celkovými změnami. Výměnu oken povolují jen jako dílčí opatření v některých případech. Tak vloni a předloni získala protihluková okna třeba část obyvatel v Pražské ulici v Náchodě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů