Středa, 24. dubna 2024

V Lípě postaví u železnice stěnu proti hluku

V Lípě postaví u železnice stěnu proti hluku

Lípa - Obyvatelé Lípy u Zlína se v blízkých letech dočkají protihlukové stěny. Ta by měla vzniknout podél železniční trati po celé délce obce v rozsahu třinácti set metrů.

Plánovaná stavba je součástí projektu rekonstrukce a elektrifikace železniční trati z Otrokovic přes Zlín do Vizovic. „Výrazně by se měla podílet na zlepšení životního prostředí v bezprostřední blízkosti železnice,“ uvedl starosta Lípy Jiří Křivinka.

Místní lidé žijící u kolejí by protihlukovou bariéru uvítali co nejdříve. „Už aby byla. Hluk je nejhorší v noci. Někdy nemůžu ani usnout. Nebo mě probudí ve čtyři ráno,“ postěžovala si Vlasta Hefková, která bydlí přibližně sto metrů od trati přes osmdesát let.

Někteří obyvatelé však o účinnosti nové stěny pochybují. „Nevěřím tomu, že by na sto procent zabránila vysoké hlučnosti,“ řekla Renata Plšková, která bydlí poblíž železnice spolu s dvěma malými dětmi.

V průměru tři metry vysokou zeď za šedesát milionů korun budou financovat České dráhy. Zahájení stavby však zatím není přesně stanoveno. „Je to velmi náročný legislativní proces. V současné době již máme připraven projekt pro stavební povolení. S vlastní stavbou vyčkáme, až bude známý časový harmonogram rekonstrukce celé trati,“ přiblížil Křivinka.

Pokud by ovšem došlo k výraznějšímu zpoždění zahájení prací, bude obec podle něj požadovat výstavbu protihlukové stěny jako samostatného objektu už v příštím roce.

Nyní se dokončuje vizualizace stěny a její estetické ztvárnění. „Řešíme povrchovou úpravu betonových ploch a míst, kde se bude dělat prosklení,“ dodal starosta Křivinka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů