Pátek, 19. dubna 2024

Soudní znalec: Hluk na Rolsberské převyšuje limity

Soudní znalec: Hluk na Rolsberské převyšuje limity

Olomouc - Obyvatele olomoucké Rolsberské ulice, která je hlavní cestou na Přerov, se už několik let potýkají s nadměrným hlukem od projíždějících aut. Několik tamních obyvatel kvůli tomu už vloni zažalovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Teď však mají v ruce znalecký posudek, jenž si vyžádal Okresní soud v Olomouci a dokument jejich stížnosti potvrzuje. Hladina hluku podle soudního znalce povolené limity převyšuje.

„Venkovní hluk noční i denní je všude překročen. Vysoký je i vnitřní, který mám nejvyšší doma asi já. Přitom mámě všichni účinná moderní okna s izolačními dvojskly. Ale nepomáhá to,“ uvedl Jiří Skopal, jeden z pěti žalobců s tím, že před soudem by se všechny strany mohly potkat na přelomu roku.

Už předchozí šetření ukázalo, že hluk v odpoledních hodinách překračuje povolenou hranici o tři decibely. „Kvůli nadměrnému hluku jsme již museli na vlastní náklady vyměnit okna. Je to prostě nepříjemné i větrat se snažím okny odvrácenými od cesty. Doufám, že nám aspoň část nákladů silničáři proplatí,“ postěžovala si Ludmila Vémolová, která obývá dům v Rolsberské ulici.

„Na základě výsledků měření a uvedeného rozboru doporučuji zajistit co nejrychlejší snížení hladin hluku. Omezením intenzity dopravy, zvláště kamiónů a těžkých nákladních vozidel, na ulici Rolsberská a Lipenská, omezení nákladní dopravy na příjezdových komunikacích k OC Hornbach či zvážit počet a umístění semaforů na ulici Rolsberské,“ uvedl soudní znalec na závěr svého posudku.

Podle tiskové mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové, ŘSD Správa Olomouc provádí v současné době aktuální měření hlukové zátěže takzvané vnější hladiny hluku.

„Mělo by být hotové do konce října a ještě do konce letošního roku bychom rádi provedli i měření vnitřní hlukové zátěže. Na základě zjištěných výsledků a hlavně přidělených financí bychom pak chtěli do konce roku 2009, kdy nám končí výjimka Krajské hygienické správy, zrealizovat protihluková opatření ve formě výměny oken,“ dodala mluvčí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů