Čtvrtek, 28. března 2024

Zvíkovští nechtějí protihlukovou stěnu

Zvíkovští nechtějí protihlukovou stěnu

Zvíkov - Bez vědomí starosty i místních obyvatel začala stavba protihlukové stěny ve Zvíkově na Kaplicku. Konstrukci, o kterou jinde lidé usilují, tamní občané rozhodně odmítají - podle nich způsobuje řadu problémů. Železničáři, kterým patří, se hájí tím, že postupovali podle platných zákonů.

Protesty, stížnosti a jednání zastupitelů - vše kvůli protihlukové zdi. V Česku, kde se lidé stále častěji brání proti rostoucímu zatížení, je to poměrně běžná záležitost. Ve Zvíkově konstrukci nechtějí. Nejvíc jim vadí, že ji Správa železniční dopravní cesty začala stavět středem obce bez jejich vědomí.

O plánech Správy železniční dopravní cesty nevěděl ani starosta Zvíkova Jan Ondřich (KDU-ČSL). Mluvčí SŽDC Pavel Halla namítá, že celý projekt byl projednáván veřejnoprávním řízením. Jan Ondřich se nechal slyšet, že obecní úřad je ve Zvíkově zbytečný, když o všem rozhoduje státní správa sama.

Čtyřmetrová konstrukce podle místních rozdělila malou vesnici na dvě poloviny. Obyvatelé z okolí trati, které měla chránit, se cítí poškozeni. Pavel Halla však zdůraznil, že protihluková stěna má lidem pomoct. O osudu rozestavěné protihlukové stěny chce Správa železniční dopravní cesty s obyvateli a zastupiteli Zvýkova ještě jednat.
Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů