Čtvrtek, 28. března 2024

Lidem vadí obří stěny proti hluku

Lidem vadí obří stěny proti hluku

Brno - Až osmimetrové protihlukové stěny mají po dostavbě velkého městského okruhu obklopovat Brňany, kteří bydlí v okolí Žabovřeské ulice. Místní lidé i starosta Žabovřesk proti tomu protestují. Konečné rozhodnutí je na Ředitelství silnic a dálnic, které okruh staví.

Tak vysoké protihlukové stěny by úplně změnily charakter městské části. Chápu, že tam musí být, ale měly by být sladěné s okolím,“ myslí si žabovřeský starosta Aleš Kvapil. Jediné místo, kde je ochoten vysoké protihlukové stěny přijmout, je okolí Dobrovského tunelů. Podle starosty tam splynou s okolím.

Poté, co začal protestovat i starosta, je šance, že se plán s obřími stěnami proti hluku nakonec změní. „Budeme zkoušet různé varianty, ale počítáme s tím, že bychom někde místo protihlukových stěn postavili něco jiného, například speciální násypy. Nechceme tam vytvořit žádné monstrum,“ ujistil vedoucí stavby Jiří Rupp z brněnské Správy silnic a dálnic. Podle něj by na násypu mohla vzniknout dokonce stezka pro pěší a cyklisty.

Jiná protihluková opatření než několikametrové stěny by uvítali hlavně místní. „Nedokáži si přesně představit, jak by to tu se stěnami vypadalo, ale osm metrů je hodně velká výška. Kazilo by to pohled na městskou část,“ soudí třeba Jana Kloudská, která o původním záměru stavitelů ještě nedávno ani nevěděla.

Žabovřeská ulice by se měla podle odhadů odborníků změnit v rychlostní silnici propojující sever a jih Brna do roku 2014. V plánech velkého městského okruhu je však ještě jedna věc, která žabovřeskému starostovi vadí. Kritizuje, že na něm nemá zastavovat městská hromadná doprava.

Ředitelství silnic a dálnic se totiž obává, že by lidé riskovali a chtěli by frekventovanou silnici přebíhat. „Chceme, aby kolem alespoň vybudovali další silnici, která by místní dopravu vyřešila,“ uvedl Kvapil.

Brněnský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů