Pátek, 29. března 2024

Protihlukovou stěnu u soukromé zástavby uhradí daňoví poplatníci

Protihlukovou stěnu u soukromé zástavby uhradí daňoví poplatníci

Karlovy Vary — Bariéru kolem Čertova ostrova zaplatí Ředitelství silnic a dálnic. Konečné náklady nejsou známy.

Za třicet tři milionů koupila Imobilia Tre od Karlových Varů areál bývalé Karlovarské mlékárny na Čertově ostrově. Staví tu byty. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tento týden zahájilo kolem areálu výstavbu protihlukové stěny. Jak potvrdil ředitel ŘSD v Karlových Varech Radomil Havrda, většinu této akce zaplatí stát. Realizace bariéry byla přitom jednou z podmínek, proč hygienická stanice v této lokalitě povolila bytovou zástavbu.

Imobilia Tre na koupi zmíněných pozemků vydělala už jen tím, že na konci roku 2006 jen pár dní po tom, co se město zbavilo předkupního práva na tento areál, prodala polovinu pozemků za 20 milionů společnosti Lidl.

A kolik zde vlastně budou stát byty? „Od 36 do 56 tisíc korun za metr čtvereční. Zájem má jak česká, tak i ruská klientela. Byty ale teď kupují víc Rusové, chtějí velké a krásné,“ uvádí makléřka z realitní společnosti, která začala po městě nabízet byty na Čertově ostrově v ruštině. Největší byt o rozloze téměř 240 metrů čtverečních zde vyjde skoro na 12 milionů.

Podle Havrdy se stavba protihlukové stěny plánovala už dávno. „Nepovede totiž jen kolem nových bytů, ale i kolem stávající zástavby. I kdyby tu soukromý investor nestavěl, stejně jsme protihlukovou bariéru měli v plánu,“ vysvětluje šéf ŘSD s tím, že firma Imobilia Tre pouze zaplatí a provede některá měření.

Konkrétní náklady na stavbu stěny zatím ŘSD nezná. „Kolik peněz dostaneme, tolik prostavíme. Příští rok bychom chtěli pokračovat v té větší části,“ dodává Havrda.

Podle zdroje dobře seznámeného s danou situací je to velmi nestandardní. „Považoval jsem za samozřejmost, že stěnu zaplatí soukromý investor. Na místo toho její stavbu zaplatíme my všichni,“ nechápe situaci člověk, který byl u počátků projektu firmy Imobilia Tre.

Podle předsedy dozorčí rady Imobilia Tre Jaroslava Třešňáka je problematika stěny čistě záležitostí státu. „Problém s hlukem v této lokalitě trvá už dvacet let a ŘSD měla stěnu postavit už dávno. Že my jsme investorem soukromé zástavby, mě nezajímá,“ říká představitel Imobilia Tre.

Podle něho má firma z prodeje bytů jen tři procenta zisku. „Víte, kolik stojí audina?“ reaguje Třešňák na dotaz, zda mu cena přijde adekvátní vůči tomu, když veřejně několikrát zaznělo, že se tu mají stavět byty pro Karlovaráky.

„Ve standardní nabídce bytů je žulová dlažba i masivní vchodové dveře. Byty si od nás kupují i jiní zahraniční zájemci, například Belgičani, Britové či Izraelci. Ze sto prodaných bytů obsadili Češi dvacet procent. Navíc jsme umožnili lidem koupit i takzvané startovací byty, kde jsme metr čtvereční prodávali za třicet tisíc korun,“ dodává Třešňák z Imobilia Tre.

Karlovarský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů