Pátek, 29. března 2024

Statistiky procesu povolování

Na serveru www.env.cz/ippc bylo do 9.12.2003 zveřejněno celkem 257 žádostí.
Statistiky procesu povolování

68 % z těchto žádostí zpracovali provozovatelé IPPC zařízení vlastními silami, 9 % žádostí zpracovaly odborně způsobilé osoby a 23 % žádostí zpracovaly jiné soukromé firmy. Integrované povolení bylo vydáno ve 27 případech, řízení bylo zastaveno již ve 4 případech.

Počet žádostí podaných na jednotlivé krajské úřady zachycuje Tabulka 1. Jak můžeme vidět, relativně největší počet žádostí byl podán ve Středočeském a Moravskoslezském kraji (30 žádostí v každém kraji), nejméně žádostí naopak v Karlovarském kraji (2 žádosti) a Praze (1 žádost).

Tabulka 1 - Rozdělení žádostí podle krajských úřadů
  Počet žádostí
Hlavní město Praha 1
Jihočeský kraj 15
Jihomoravský kraj 23
Karlovarský kraj 2
Královéhradecký kraj 17
Kraj vysočina 17
Liberecký kraj 11
Moravskoslezský kraj 30
Olomoucký kraj 12
Pardubický kraj 20
Plzeňský kraj 12
Středočeský kraj 30
Ústecký kraj 27
Zlínský kraj 17

Zdroj: www.env.cz/ippc


Oddělení informatiky Českého ekologického ústavu spolu s Agenturou integrované prevence vede databázi zařízení spadajících pod zákon č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci a omezování znečištění. S jistou mírou nepřesnosti lze tvrdit, že databáze zařízení obsahuje všechna zařízení na území České republiky, která spadají pod zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění. Princip dobrovolnosti registrace provozovatelů těchto zařízení do databáze však způsobuje, že se počet zařízení v databázi může od skutečného počtu zařízení na území České republiky do jisté míry lišit.

V žádostech o integrované povolení evidovaných na serveru www.env.cz/ippc provozovatelé žádají o integrované povolení k provozu celkem 318 zařízení. Porovnáním tohoto počtu zařízení s počtem zařízení v databází ČEÚ můžeme zjistit, do jaké míry proces integrovaného povolování v jednotlivých kategoriích Přílohy č. 1 zákona č. 76/2002 Sb., pokročil.

Stav procesu integrovaného povolování v ČR zachycuje Tabulka č. 2. Jak můžeme vidět, relativně nejdále pokročil proces integrovaného povolování v kategorii 5 Přílohy č. 1 zákona č. 76/2002 Sb., ve které podali žádost o integrované povolení provozovatelé 41 % zařízení nacházejících se na území ČR. Data uvedená ve sloupci 4 Tabulky č. 2 je s ohledem na výše zmíněné skutečnosti třeba chápat spíše jako více méně kvalifikované odhady skutečné situace.

Tabulka č. 2 - Stav procesu integrovaného povolování podle kategorií Přílohy č. 1 zákona č. 76/2002 Sb.
  Počet zařízení v podaných žádostech Počet zařízení v databázi ČEÚ Podíl povolovaných zařízení na celkovém počtu IPPC zařízení (v %)
Kategorie 1 39 176 22
Kategorie 2 43 192 22
Kategorie 3 19 80 24
Kategorie 4 55 164 34
Kategorie 5 76 186 41
Kategorie 6 86 512 17

Zdroj: www.env.cz/ippc, databáze zařízení ČEÚ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů