Pátek, 29. března 2024

Integrovaný registr znečištění

Od 1. ledna 2004 nabylo účinnosti nařízení vlády o integrovaném registru znečišťování č. 368/2003 Sb.
Integrovaný registr znečištění
Integrovaný registr znečišťování (IRZ) byl zřízen zákonem o integrované prevenci č. 76/2002 Sb. IRZ je zaměřen zejména na sledování vstupu toxických látek do životního prostředí, a právě o množství a druzích sledovaných látek se vedly dlouhé diskuse.

Registr by měl zajistit lepší přístup občanů k údajům o toxických látkách, skleníkových plynech či těžkých kovech, které zpracovávají či produkují například průmyslové podniky, továrny či spalovny. Proto byla jeho příprava ostře sledována nezávislými organizacemi.

Nařízení vlády stanoví seznam těchto látek a množství, pro která budou podniky muset plnit ohlašovací povinnost. Údaje by měly být veřejně dostupné v elektronické formě. Při prvním ohlašování v roce 2005 se do registru bude hlásit 72 látek. Jedná se o ty, jejichž registraci požaduje Evropská unie, a další vybrané látky, které podniky již dnes měří na základě požadavků složkové legislativy. Od okamžiku, kdy vstoupí platnost Protokol o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek, který Česká republika letos podepsala, se povinnost nahlašovat údaje do registru bude vztahovat na 88 látek.

Podle ustanovení § 22 zákona o integrované prevenci MŽP zřizuje integrovaný registr znečištění (IRZ) jako veřejně přístupný informační systém veřejné správy. Nařízení vlády stanoví seznam ohlašovaných látek, způsob zjišťování a vyhodnocování ohlašovaných látek, způsob a forma ohlašování do integrovaného registru znečišťování a některá opatření k zajištění jednoty informačního systému v oblasti životního prostředí. Nařízení stanovuje prahy pro ohlašování emisí ohlašovaných látek. Zvlášť jsou přitom určeny prahy pro ohlašování emisí do ovzduší, do vody, do půdy a pro výstupy do odpadů a odpadních vod .

Ministerstvo životního prostředí navíc navrhovalo, aby nařízení vlády stanovilo prahy pro vstup ohlašovaných látek vstupujících do provozovny a pro výstup ve výrobcích. Tuto širší variantu však vláda nepodpořila.

Zákon o integrované prevenci také umožňuje, aby vláda svým nařízením stanovila opatření k zajištění jednoty informačního systému v oblasti životního prostředí. Navrhované vládní nařízení využívá i tohoto zmocnění. Smyslem je nastavit systém navazující na integrovaný registr znečišťování jakožto centrální ohlašovnu pro splnění ohlašovacích povinností v oblasti ochrany životního prostředí.

Registr může být využíván jako zdroj informací při plánování a realizaci obchodů s emisemi skleníkových plynů. Bude sloužit jako jedna z motivací k přechodu na šetrnější metody nakládání s odpady. Plánovaná centrální ohlašovna by mohla přinést zkvalitnění evidence biologicky rozložitelných odpadů.

Mnoho informací lze nalézt na www.ceu.cz, webových stránkách Českého ekologického ústavu.

Zdroj: CZ BIOM, MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů