Středa, 24. dubna 2024

Semináře k problematice integrované prevence a omezování znečištění

V souladu s potřebou aplikovat ustanovení zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, pořádá Ministerstvo zemědělství na úrovni NUTS II v období únoru až března 2005 cyklus sedmi seminářů.
Semináře k problematice integrované prevence a omezování znečištění

Informoval o tom tiskový mluvčí MZe Martin Severa s tím, že úvodní informační a vysvětlující seminář, určený především zástupcům nevládních organizací, se koná již v úterý 25.ledna v budově MZe, Těšnov 17, v místnosti č. 101. Cílem opatření IPPC je minimalizace vlivu výrob na životní prostředí volbou vhodných, šetrných a dostupných technik a technologií.

„Prostřednictvím cyklu seminářů chceme detailně informovat odbornou veřejnost o povinnostech podmiňujících vydání tzv. integrovaného povolení. Potravinářské a zemědělské podniky, které nebudou mít k 30.10. 2007 integrované povolení, budou pokutovány, případně až nuceny ukončit svou činnost. Záležitost se týká cca 600 potravinářských a zemědělských podniků v celé ČR, z nichž jich povolení doposud získalo asi třicet. I přes zdánlivě vzdálený termín důrazně doporučujeme seznámit se s problematikou a zahájit celý proces již nyní,“ zdůraznil Severa.

V resortu zemědělství jsou zákonem vymezeny následující kategorie :

6.4 jatka o kapacitě porážky větší než 50 t denně; zařízení na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin nebo krmiv z živočišných surovin (jiných než mléka), o výrobní kapacitě větší než 75 t hotových výrobků denně, z rostlinných surovin, o výrobní kapacitě větší než 300 t hotových výrobků denně (v průměru za čtvrtletí), zařízení na úpravu a zpracování mléka, kde množství odebíraného mléka je větší než 200 t denně (v průměru za rok)

6.5 zařízení na zneškodňování nebo znehodnocování zvířecích těl a živočišného odpadu o kapacitě zpracování větší než 10 t denně,

6.6 zařízení intenzivního chovu drůbeže nebo prasat mající prostor pro více než 40 000 kusů drůbeže, 2 000 kusů prasat ve výkrmu (nad 30 kg), 750 kusů prasnic

Proces získání povolení je finančně i časově náročný. Při ideálním postupu jde o náklady přibližně od výše 130 tisíc korun. Od podání žádosti lze získat povolení v časové lhůtě minimálně 170 dní, výjimkou však není ani rok trvání celého procesu. Veškerá administrace spadá pod kompetence místně příslušných krajských úřadů, tam je také třeba se obrátit s žádostmi.

Semináře mají následující scénář. Registrace účastníků začíná vždy v 9 hod, vlastní presentace vždy od 10 hod a přibližná délka trvání je dle zájmu a diskuse do cca 14 hod. Termín a místa konání jsou :

10. února, Benešov Zemědělská agentura a pozemkový úřad (ZAPÚ),

Žižkova 360, zasedací místnost

17. února, Opava ZAPÚ, Horní náměstí 2, zasedací místnost

24. února, Brno ZAPÚ, Kotlářská 53, zasedací místnost

3. března, České Budějovice ZAPÚ, Rudolfovská 80, zasedací místnost

10. března, Ústí n. L. ZAPÚ, Masarykova 19/275, zasedací místnost

17. března, Olomouc ZAPÚ, Blanická 1, zasedací místnost

24. března, Hradec Králové ZAPÚ, Ulrichovo nám. 810, zasedací místnost

Informace k seminářům i celé problematice lze získat přímo na odboru bezpečnosti potravin a enviromentálních rizik MZe a dále například na následujících webových stránkách:

centrála IPPC pro EU www.jrc.eippcb.esp

hlavní portál pro ČR www.ippc.cz

Ministerstvo zemědělství www.mze.cz


Zdroj: Agris, 24.01.2005
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů