Úterý, 23. dubna 2024

Firmy podceňují razítko ekologů, hrozí jim konec

Do konce října roku 2007 musí získat potvrzení o tom, že neškodí přírodě, 739 tuzemských podniků.
Firmy podceňují razítko ekologů, hrozí jim konec

Téměř dva roky se Chemopetrol Litvínov snažil získat razítko, že neškodí životnímu prostředí, a splňuje tak podmínky Evropské unie o "integrované prevenci".
"Proces je složitý, zákonná úprava obsahuje řadu nepřesností a zejména v minulých dvou letech docházelo k prodlužování lhůt chybami úřadů i žadatelů," říká mluvčí Chemopetrolu Pavel Veselý.
Na podobné problémy se musí připravit provozovatelé tepláren, skládek, spaloven, potravinářských a chemických provozů, skláren, textilek či hutí a sléváren.
Právě tyto firmy patří mezi 739 podniků, které provozují patnáct stovek zařízení vyžadujících potvrzení od úředníků o tom, že neškodí přírodě.

Vážný problém je to už dnes
Potvrzení musí získat do konce října roku 2007. Pokud neuspějí nebo nedostanou razítko včas, zaplatí vysokou pokutu a budou muset továrny zavřít.
Problém je v tom, že za více než dva a půl roku platnosti zákona o ekologický atest dosud požádala jen třetina podniků. Momentálně se vyřizuje kolem dvou set povolení. Provozovatelé dalších osmi set zařízení vyčkávají.
Jak ukazuje příklad Chemopetrolu, ale také továrny na obrazovky LG Philips Displays v Hranicích na Moravě, ocelářské Mittal Steel z Ostravy či producenta hliníkových součástí pro automobily Nemak v Mostě, pokud firmy již nyní o razítko nežádají, hrozí jim reálné nebezpečí, že budou muset provozy zavřít.
"Proces vydání povolení brzdí třeba protesty a odvolání jiných firem nebo občanských iniciativ. To jsou případy společností LG Philips Displays či Nemak," varuje Jan Maršák, který má integrovanou prevenci na starosti na Ministerstvu životního prostředí.
"Může se zdát, že je ještě dost času, do konečného termínu jsou ještě dva roky," přidává se Jiří Hradec z vládní agentury Cenia, která zajišťuje pro Ministerstvo životního prostředí technickou stránku povolení. "Proces ale trvá dlouho a navíc, pokud se na krajský úřad obrátí třicet firem najednou, úředníci to nestihnou." Povolenky totiž vystavují krajské úřady a ty mají omezený počet lidí.
Každý z nich je schopen vést povolovací řízení pro dva či tři podniky, nikoli však pro dvacet firem najednou.
"Snažíme se firmy informovat, upozorňovat, aby věc nenechávaly na poslední chvíli. Podniky ale nutit nemůžeme," dodala Milena Drašťáková z agentury Cenia.

Žádosti jsou složité
Problém je i v tom, že firmy potřebují razítko i při rozšiřování výroby. Musí získat buď nové povolení, nebo změnit již vydané. A to je pro úředníky práce navíc.
"Kvůli změně a rozšíření části výroby nyní budeme žádat o sedmé povolení a o změnu jednoho již vydaného," popisuje mluvčí Mittal Steel Vladimír Raszka.
Čtyři razítka již podnik získal, na dvě další ale čeká již déle než dva a půl roku.
"Žádost o integrované povolení není jednoduchá, jde o dvě desítky dokumentů. Firmy by určitě měly zpracování žádosti svěřit odborníkům. Neúplně vyplněné žádosti se musí vracet k dopracování a upřesnění a to celý proces opět zdržuje," dodal Hradec.
Zákon o integrované prevenci, zpracovaný podle směrnice Evropské unie, platí v Česku od ledna 2003. Dokument nahrazuje řadu samostatných povolení, týkajících se emisí vypouštěných do ovzduší, odpadních vod či odpadů z výrobních procesů.

V čem je problém
Do konce října roku 2007 musí získat potvrzení o tom, že neškodí přírodě, 739 tuzemských podniků. Jde především o teplárny, spalovny, skládky, chemické linky, potravinářské provozy, slévárny či hutě.
Za dva a půl roku, kdy zákon o integrované prevenci platí, dosud požádala o povolení jen třetina podniků.
Do října 2007 tak zbývá zajistit integrované povolení pro téměř tisíc zařízení ve dvou třetinách podniků.
Vydání razítka přitom nezřídka trvá i déle než dva roky. Pokud však nebude mít podnik koncem října 2007 povolení pro svá zařízení, nesmí je vůbec provozovat, navíc zaplatí pokutu.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, Podniky a trhy


Patří Vaše firma mezi oněch 739 nešťastníků? Nezoufejte a obraťte se na odborníky ze serveru EnviWeb, kteří Vám pomohou se získáním integrovaného povolení. Více na http://enviweb.cz/sro/?page=poradenstvi

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů