Pátek, 29. března 2024

Philips: potíže se zákony trvají

Philips: potíže se zákony trvají
Problémy s dodržováním zákonů kolem třetí největší investice v Česku - továrny nizozemsko-korejského koncernu LG Philips Displays v Hranicích - nekončí.
Už dnes je velmi pravděpodobné, že závod a ochrana životního prostředí se budou opět probírat u soudu. Obrátit se na něj plánují právníci z Ekologického právního servisu (EPS) z Brna, kteří míní, že firma neplní zákonné povinnosti a české úřady jí v tom stále vycházejí vstříc.
"Kdyby se měly striktně dodržet české zákony a evropské směrnice, musela by dnes být továrna zavřená nebo platit vysoké miliónové pokuty. Přesto nikdo nemá zájem, aby se provoz zastavil. Chceme jen, aby firma do budoucna dodržovala zákony," řekl Jiří Nezhyba z EPS.

Firma mluví o znečištění
Philips letos v květnu přišel u soudu o takzvané integrované povolení, bez kterého by nemohl továrnu zkolaudovat ani provozovat. Nyní úřady schvalují nové povolení. To posuzuje například i nebezpečí, které představuje provoz továrny.
EPS vyzvala firmu, aby při novém projednávání nechala dobrovolně prověřit všech sedmnáct zdrojů znečištění ovzduší, které v areálu továrny jsou. V původním - nyní už zrušeném povolení - totiž Philips přiznal pouze dva zdroje. Sama firma se přitom na svých internetových stránkách o dalších zdrojích konkrétně zmiňuje.
"V rámci technologického centra LG.Philips Displays Technology Center Hranice jsou v provozu dva zvláště velké zdroje znečišťování ovzduší (lakovny a příprava laku), tři velké zdroje znečišťování ovzduší (energoblok, skladovací tanky těkavých organických látek a mytí elektronových děl) a dvanáct středních spalovacích nebo ostatních zdrojů znečišťování ovzduší," píše Philips.
Firma však výzvu právníků odmítá. Tvrdí, že k podrobnějšímu prověřování v podstatě nemá důvod. "Společnost v dobré víře učinila všechny nezbytné kroky vyžadované právními předpisy ohledně vydání integrovaného povolení a je toho názoru, že splnila veškeré své povinnosti vyplývající ze zákona o integrované prevenci," uvedl mluvčí Philipsu Vladan Pěnkava.
Společnost proti zrušení povolení podala stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, úřady však již pracují na novém povolení. "Povolení nebylo zrušeno z důvodu pochybení na straně naší společnosti, ale správních orgánů," dodal Pěnkava.
Firmu nenutí k širšímu posouzení zákon ani úřady. Ministerstvo životního prostředí nedávno v podstatě potvrdilo, že posoudit dva zdroje stačí. Zároveň ale připouští, že celý proces, ve kterém se posuzuje vliv zdrojů znečištění na životní prostředí je návrhový. To znamená, že úřady rozhodují pouze o tom, co firma navrhne. Mohou sice požádat firmu, aby žádost doplnila, ale nikoli o další zdroje, jen o informace k tomu, co sama navrhla. Zákon také neukládá žádné sankce pro případ, že by firma nechala posoudit méně zdrojů, než má.
"Definice poskytuje určitou volnost při vymezování rozsahu zařízení, které se posuzuje při vydávání integrovaného povolení," uvádí také ministerstvo.

Právníci opět míří k soudu
Kvůli budoucímu chybně vydanému povolení jsou právníci z EPS připraveni jít znovu k soudu.
"Zákony jsou jednoznačné. Řízení se bude znovu opakovat a znovu nastane dnešní nezákonná situace. Firma by tomu měla sama předejít. Zvlášť když veřejně deklaruje, že ochrana životního prostředí patří mezi její nejvyšší priority," míní Nezhyba.
Zákony nebyly dodrženy už v případě spuštění provozu závodu Philips. Kvůli pochybením jsou dnes obviněni čtyři úředníci, kteří měli na starosti stavební, územní a další řízení při stavbě továrny. Firma od úřadů žádné sankce nedostala, neboť se na pochybení přišlo až poté, co uběhla doba, kdy bylo možné pokutu uložit.

Jak se vyvíjela kauza Philipsu v Hranicích
září 2001 - závod na výrobu barevných obrazovek společnosti LG. Philips Displays v Hranicích zahájil zkušební provoz
leden 2004 - byl schválen Bezpečnostní program prevence závažné havárie. Právníci EPS poté podali trestní oznámení na úředníky, kteří povolili závod a prodloužili jeho zkušební provoz, aniž by měl schválen bezpečnostní program
březen 2004 - stavební úřad v Hranicích vydal kolaudační rozhodnutí
duben 2005 - Městský soud v Praze zrušil integrované povolení pro Philips
červenec 2005 - Ministerstvo životního prostředí zrušilo integrované povolení poté, co nalezlo další pochybení úřadů. Posudek ministerstva potvrdil, že již územní rozhodnutí bylo v roce 2000 vydáno nezákonně
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů