Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pravidla pro omezování znečištění

Pravidla pro omezování znečištění
Povinnost získat integrované povolení nejpozději do 30. 10. 2007 musí splnit všichni provozovatelé zařízení, která spadají pod zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci omezování znečištění.
Účelem je docílit integrované prevence a omezování znečištění, vyloučit anebo alespoň snížit emise do ovzduší, vody a půdy.
Ministerstvo průmyslu a obchodu upozorňuje všechny, že bez integrovaného povolení nelze po 30. 10. 2007 zařízení provozovat, a proto je nezbytné podat žádost na příslušný krajský úřad nejpozději do konce roku 2006. Více na www.ippc.cz.

Evropské ceny pro podnikatele
Uchazeči o ocenění v rámci Evropské ceny pro podnikatele (European Business Awards) si mohou podat přihlášku do 31. července 2006. Posuzováni budou podle stanovených kritérií s ohledem na úspěch, inovace a podnikatelskou etiku. Soutěž je otevřená pro podniky všech velikostí ve všech členských státech Evropské unie.
Soutěž má několik kategorií - například Ocenění za nejlepšího podnikatele roku či Ocenění za dlouhodobé dobré výsledky společnosti apod.Více informací najdete na internetových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu (Podpora podnikání - Malé a střední podnikání) nebo na www.businessawardseurope.com

Lhůta emisí hluku prodloužena
Lhůta pro uplatňování přípustných hodnot emisí hluku u zařízení používaných ve venkovním prostoru, u nichž není technicky možno dodržet limity, byla prodloužena.
Ministerstvo průmyslu a obchodu upozorňuje, že to stanoví novela nařízení vlády č. 9/2002 Sb., která vyšla 16. 5. 2006 ve Sbírce zákonů pod číslem 198/2006. Tato zařízení budou moci být dále uváděna na trh. Dopad na životní prostředí nebude příliš velký, protože v předchozí etapě byly emise hluku u většiny zařízení omezeny.

Zasedání Rady EU pro konkurenceschopnost
Zasedání Rady EU pro konkurenceschopnost, kterého se zúčastní náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa a náměstek ministryně školství Petr Kolář, se koná ve dnech 29. až 30. května 2006 v Bruselu.

Analýza vývoje ekonomiky ČR 2005
U základních hospodářských ukazatelů v roce 2005 vysoce převládají pozitivní rysy. Uplynulé období lze řadit podle hospodářských výsledků k nejúspěšnějším v historii České republiky. To jsou zjištění "Analýzy vývoje ekonomiky ČR a odvětví v působnosti MPO za rok 2005".
Ekonomika dále zesílila růst, při mírném pohybu cenových hladin. Zvyšuje se národohospodářská produktivita a sílí konkurenceschopnost produkce. Zahraniční obchod poprvé dlouhodobě vykazuje přebytky vývozu.
V meziročním srovnání je nezaměstnanost nižší. Zřetelný je pozitivní vliv vstupu do EU na vývoj řady hospodářských ukazatelů. Podrobnosti lze najít na internetových stránkách ministerstva www.mpo.cz v sekci "Ministerstvo-Analytické materiály").
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů