Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vláda posoudí rozšíření integrovaného registru znečištění

Vláda posoudí rozšíření integrovaného registru znečištění

Seznam látek, o jejichž vypouštění do životního prostředí musí podniky informovat pravidelně veřejnost, by se měl od ledna 2008 rozšířit ze 72 na 93. Navrhuje to zákon o integrovaném registru znečištění, který v úterý posoudí vláda. Data do registru publikovaného na internetových stránkách www.irz.cz české firmy nahlašují už dva roky. Nová právní úprava souvisí se vznikem centrálního evropského registru, který začne fungovat za rok.

Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek zahrne 91 látek. "Z našeho pohledu bude rozšířen ještě o styren a formaldehyd, které považujeme za nebezpečné a zdraví ohrožující," řekl ČTK náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha. Obě tyto látky se do evropského seznamu podle něj nakonec nedostaly, i když by tam měly patřit. Již dříve zástupci ministerstva uvedli, že i další země evropské pětadvacítky budou základní seznam rozšiřovat dle vlastního uvážení.

Předloha normy, která má nahradit část současného zákona o integrované prevenci, obsahuje i prvky zjednodušení komunikace podniků se státní správou. Měla by například umožnit zasílání hlášení elektronickou formou a zamezit zbytečnému zdvojování hlášení.

Nyní jsou evropská pravidla volnější než v Česku, na úrovni společenství se evidují pouze látky vypouštěné do vody a ovzduší. Nová pravidla posunou povinnosti všech unijních zemí na českou úroveň a půjdou ještě dál. Databáze nyní například odděluje množství kontrolovaně vypouštěných látek a množství chemikálií uniklých při haváriích. V budoucnu se tyto dvě položky budou sčítat, pokud původní návrh ministerstva schválí vláda a potom i poslanci, senátoři a prezident.

Zveřejňování dat o množství vypouštěných škodlivin má podniky motivovat k ohleduplnějšímu chování. Registr přivítala ekologická sdružení, chybí jim ale žebříčky největších znečišťovatelů. Neoficiální tabulky takového charakteru zveřejnilo sdružení Arnika.

Zdroj:Právní rádce
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů