Sobota, 20. dubna 2024

Arnika: Registr znečištění může nový zákon ochudit o třetinu dat

Arnika: Registr znečištění může nový zákon ochudit o třetinu dat
 
Praha - Veřejný registr, do kterého podniky nahlašují množství vypuštěného znečištění, bude možná od roku 2008 o třetinu dat chudší. Tvrdí to ekologické sdružení Arnika na základě analýzy dopadů návrhu zákona o integrovaném registru znečištění. Poslanci se začnou normou zabývat na dnes zahájené schůzi.

Do registru spravovaného ministerstvem životního prostředí a zveřejněného na www.irz.cz nahlásilo za rok 2005 informace o látkách vypuštěných do vzduchu, vody a odpadů celkem 977 podniků. Nový zákon má rozšířit seznam nahlašovaných látek ze 72 na 93, současně ale omezí okruh podniků podle druhu jejich činnosti, řekl dnes novinářům ředitel Arniky Jindřich Petrlík. Povinnost hlásit množství uniklých látek odpadne podle Arniky třeba firmám, které zpracovávají plasty a lamináty, například vytlačují z plastů různé díly pro automobilový průmysl. Zůstanou pouze největší znečišťovatelé a přímí výrobci.

Další změnou oproti praxi zavedené v Česku před dvěma lety bude omezení povinnosti nahlašovat znečištění uvolněné do životního prostředí formou odpadů.

V případě, že normu sněmovna, Senát i prezident přijmou beze změn, odpadne podle Petrlíka nahlašovací povinnost zhruba třetině firem. Kdyby norma platila už v roce 2005, lidé by se místo o znečištění z 977 podniků dočetli pouze o 696 podnicích. Například v Praze za rok 2005 nahlásilo údaje do registru 15 firem, podle nového zákona by se povinnost týkala jen čtyřech z nich. V Libereckém kraji by počet nahlašujících firem klesl z 41 na 14, ve Zlínském kraji z 68 na 25.

Zákon sjednocuje systém nahlašování znečištění v celé Evropské unii. Od 1. ledna roku 2008 by měl vzniknout celoevropský registr s jednotnými pravidly. Zákon připravilo ministerstvo životního prostředí pod vedením lidoveckého ministra Libora Ambrozka, vláda normu přijala na podzim za ministra Jana Kalaše. Odmítla tehdy návrh ministerstva životního prostředí, aby informace o znečištění v odpadech v registru zůstaly. "Budeme ve sněmovně podporovat iniciativu, která by vedla k zachování stávající míry sledování odpadů," řekl tajemník ministra životního prostředí Daniel Vondrouš.

Problematičtěji vidí možnost změny zákona v případě definic sledovaných technologií. Těžko podle něj v tomto směru bude moct Česká republika jít nad rámec EU. Nicméně v případě, že odborná veřejnost přijde s přijatelnou definicí, ministerstvo podle Vondrouše jejich návrh podpoří.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů