Čtvrtek, 25. dubna 2024

Druhá Souhrnná zpráva o integrovaném registru znečištění

Největší část vypouštěných emisí putuje do ovzduší.
Druhá Souhrnná zpráva o integrovaném registru znečištění

Do 15. února 2006 musely podniky, kterých se týkala ohlašovací povinnost, poskytnout údaje za rok 2005 do veřejného integrovaného registru znečišťování (IRZ). Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s CENIA, českou informační agenturou životního prostředí údaje zpracovalo a k 30. září 2006 zveřejnilo na internetových stránkách http://www.irz.cz. Všechny zkušenosti z tohoto období shrnuje publikace „Integrovaný registr znečišťování – Souhrnná zpráva za rok 2005“, kterou MŽP vydalo.

Zpráva poskytuje přehled nejdůležitějších informací k IRZ, hodnotí průběh a výsledky ohlašování do integrovaného registru znečišťování za rok 2005. Obsahuje přehledné tabulky s údaji za oba ohlašovací roky (2004, 2005), ze kterých je patrné u jakých látek došlo ke snížení či zvýšení ohlášeného množství.

Z údajů, které byly ohlášeny za rok 2005 vyplývá mj. následující. Počet provozoven ohlašujících své údaje do registru v roce 2006 vzrostl na 978, což je o 99 více než v roce 2005. Rozsah informací nabízených registrem se tak opět zvýšil. Největší část vypouštěných emisí putuje do ovzduší. Největší podíl na podaných hlášeních mají zemědělské podniky (téměř 50 %), přičemž ohlašují zejména emise amoniaku do ovzduší. Nejširší spektrum látek ohlásily provozovny v chemickém průmyslu. Látkou s největším ohlášeným množstvím byl za rok 2005 oxid uhličitý (přes 80 mil. t/rok)

Zpráva je v elektronické podobě dostupná na stránkách www.irz.cz. (v části „Dokumenty“). V listinné podobě je připraven k distribuci souhrn zprávy s přiloženým CD, které obsahuje plný text zprávy.

Ke třetímu zveřejnění údajů ohlášených do IRZ za rok 2006 dojde na stránkách www.irz.cz  27.9.2007.

Další informace:

http://www.irz.cz

Pro doplňující informace lze kontaktovat přímo Ing. Bc. Jana Maršáka Ph.D., vedoucího oddělení IPPC MŽP, tel.: 267 122 974, e-mail: Jan_Marsak@env.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů