Pátek, 19. dubna 2024

Integrovaný registr znečišťování zpřístupní více údajů veřejnosti

Ve čtvrtek 27.9.2007 budou zveřejněny nové údaje o znečišťování životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování zpřístupní více údajů veřejnosti

Znečišťovatelé, kteří překročili ohlašovací prahy stanovené v právních předpisech pro vybraných 72 látek, museli ohlásit tyto údaje do veřejného integrovaného registru znečišťování (IRZ), který provozuje Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s CENIA, českou informační agenturou životního prostředí.

Za rok 2006 podalo hlášení celkem 1023 provozoven, což je o 45 provozoven více než v roce 2005 a o 144 více než v roce 2004. Počet ohlašujících provozoven poprvé přesáhl 1000. Nejvíce provozoven, za něž byla podána hlášení, spadá do Jihomoravského kraje (126) a Středočeského kraje (117). Nejméně pak do Hlavního města Prahy (12). Na stránkách www.irz.cz tak bude k dispozici opět více konkrétních údajů o znečišťování životního prostředí.

Databáze IRZ se s třetím rokem ohlašování postupně rozrostla o další údaje. V českém integrovaném registru znečišťování budou dostupné údaje ze tří ohlašovacích let (2004, 2005, 2006). Počet provozoven ohlašujících do IRZ se opět zvýšil. Nárůst lze přičíst stále se zlepšujícímu povědomí široké i odborné veřejnosti o této problematice a informační kampani, která je ze strany MŽP a CENIA k tématu registru vedena.  

Pro vyhledávání detailních informací má uživatel internetové stránky IRZ řadu možností. Prostřednictvím dotazovacího formuláře je umožněno uživateli vyhledávat podle následujících parametrů:

- ohlašovací rok (2004, 2005, 2006),

- druh emise nebo přenosu,

- typ emise (běžné, havarijní),

- metoda zjišťování (M, C, E),

- název organizace (provozovny) nebo IČ,

- látka,

- odvětvová klasifikace ekonomických činností (OKEČ),

- lokalita – kraj, obec.

Odpovědí na dotaz je potom strukturovaný výpis, který umožňuje přechody mezi různými druhy informací. Informace lze vyhledávat i pomocí mapové aplikace.

Kromě uvedených možností je na stránkách k dispozici řazení údajů o množství látek vzestupně nebo sestupně. Pokud uživatel zadá požadavek na vyhledání provozoven vypouštějících konkrétní látku a řazení podle látek například sestupně obdrží „žebříček“ znečišťovatelů seřazených podle vypuštěného množství dané látky. 

MŽP prostřednictvím internetové stránky IRZ zpřístupňuje všem zájemcům komplexní informace jak o nahlášených údajích či samotných látkách (v současnosti o 93 látkách), tak i o dalších souvislostech budování registrů znečišťujících látek. MŽP v průběhu roku 2007 zveřejnilo kromě jiného publikace k evropskému registru úniků a přenosů znečišťujících látek, k internetové prezentaci IRZ a souhrnnou zprávu o IRZ za rok 2005.

V oblasti IRZ dochází k dynamickému vývoji směrem k dalšímu rozšiřováni poskytovaných údajů a k poskytování skutečně komplexní informace o znečišťovateli. Jako reakce na přijetí evropského nařízení o evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek byl Poslanecké sněmovně předložen vládní návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Návrh zákona upravuje některé aspekty ohlašovacího procesu do IRZ tak, aby byl v souladu s evropskou normou a zároveň zachovává části IRZ, které se ukázaly jako efektivní nástroj k hodnocení vlivu jednotlivých provozoven na životní prostředí (zejména sledování chemických látek v odpadech). Pokud bude návrh zákona schválen v Poslanecké sněmovně a Senátu, budou se změny IRZ týkat již roku 2008. Kromě toho se návrh zákona zabývá i zjednodušením plnění ohlašovacích povinností pro podnikatelské subjekty zavedením tzv. integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností, který umožní sběr elektronicky předávaných formulářů.

 

Další informace:

http://www.irz.cz

Podrobnější a odborné informace rád podá Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. – vedoucí oddělení IPPC MŽP, tel.: 267 122 974, e-mail: Jan_Marsak@env.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů