Pátek, 29. března 2024

Poslanecká sněmovna jedná o integrovaném registru znečištění

Poslanecká sněmovna jedná o integrovaném registru znečištění

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila v prvním čtení dne 16.10. na své 22. schůzi vládní návrh zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů.

Navrhovaná právní úprava zajišťuje sladění české právní úpravy s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 166/2006, vytváří podmínky pro jeho přímou aplikaci a přináší přeměnu integrovaného registru znečištění na nový systém. V návaznosti na evropský systém integrovaného registru úniků a přenosů znečišťujících látek na úrovni Evropských společenství se zavádí, resp. transformuje integrovaný registr znečišťování životního prostředí ve formě veřejně přístupné elektronické databáze úniků a přenosů znečišťujících látek. Smyslem integrovaného registru znečišťování je usnadnit veřejnosti přístup k informacím a účast na rozhodování o životním prostředí a přispět též k prevenci a omezování znečišťování životního prostředí.
Návrh zachovává rozsah integrovaného registru znečištění na stávajícím standardu dohodnutém vládou a následně schváleném Parlamentem ČR v roce 2003 za současné adaptace evropského nařízení.

Navrhovaná účinnost zákona je dnem vyhlášení ve Sbírce. Dokumentem se nyní zabývá Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů