Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sněmovna chce zachovat rozsah informací o průmyslovém znečištění

Sněmovna chce zachovat rozsah informací o průmyslovém znečištění

Dosavadní rozsah informování veřejnosti o průmyslovém znečištění zřejmě zůstane zachován. Počítá s tím vládní návrh zákona o registru znečišťujících látek, který dnes sněmovna hladce schválila. Zákon musí ještě posoudit Senát a prezident republiky. Norma už neomezuje povinnost podniků pouze na evropské minimum na rozdíl od původní vládní předlohy, kterou na jaře stáhl ministr životního prostředí Martin Bursík (Strana zelených).

Poslanci proti záměru předlohy nic nenamítali, ale vzhledem k tomu, že zákon nebude přijat dříve než v příštím roce, navrhli o rok prodloužit některé termíny pro splnění ohlašovací povinnosti provozovateli znečištění. Zatímco úniky a přenosy znečišťujících látek podle evropské směrnice budou muset nahlásit ministerstvu už za letošní rok, ohlášení úniků znečišťujících látek a jejich přenosů v odpadech by měli podle vládního nařízení poprvé splnit za rok 2008. Bursík s těmito změnami souhlasil.

Na původní předlohu, kterou navrhoval exministr Petr Kalaš, si stěžovaly ekologické organizace. Nelíbilo se jim, že by některým firmám odpadla ohlašovací povinnost. Do registru spravovaného ministerstvem životního prostředí, který je zveřejněn na www.irz.cz, předloni nahlásilo informace o látkách vypuštěných do vzduchu, vody a odpadů 977 podniků. V případě přijetí zákona, který pouze kopíroval evropskou předlohu, by podle propočtu sdružení Arnika byly k dispozici informace jen od 696 firem.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů