Čtvrtek, 28. března 2024

Rozsah veřejně dostupných informací o znečištění se od roku 2009 dále rozšíří

Rozsah veřejně dostupných informací o znečištění se od roku 2009 dále rozšíří

Vláda na svém dnešním jednání schválila na návrh ministra životního prostředí Martina Bursíka nové nařízení, které stanovuje seznam znečišťujících látek (které nejsou přímo uvedené v závazné evropské legislativě), jež se musí hlásit do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) a prahových hodnot, od kterých je tyto látky do IRZ nutné hlásit. Občanům se dnes schváleným nařízením vlády rozšiřuje spektrum informací, k nimž se jednoduše dostanou na volně přístupných webových stránkách www.irz.cz. Nařízení se týká látek, hlášených od roku 2009.

 

Vládní nařízení rozsah údajů, které budou dostupné veřejnosti, nijak neredukuje. V IRZ budou i nadále sledovány látky jako styren a formaldehyd v únicích do ovzduší, tak i znečišťující látky v odpadech a to v širší míře než doposud. Seznam látek, které se budou sledovat v odpadech byl rozšířen o dalších 16 (jedná se zejména o herbicidy, insekticidy a fungicidy používané v zemědělství, dále o látky používané v chemickém průmyslu k výrobě pesticidů, nátěrových hmot, barviv, detergentů apod.). „Dostupnost informací o životním prostředí je základní podmínkou toho, aby je lidé mohli účinně chránit. IRZ se ukázal jako výborný nástroj, který k tomu vede. Lidé mají přehled o tom, kdo a jak jejich prostředí znečišťuje, což vytváří účinný tlak na znečišťovatele, který vede ke změnám technologií a ke snižování znečištění,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

 

Celkový počet látek, které budou v IRZ sledovány, tak stoupne na celkově 93. O všech látkách jsou již v současnosti podrobné údaje (vlastnosti, zdroje emisí, vliv na lidské zdraví a životní prostředí) na internetových stránkách www.irz.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů