Pátek, 19. dubna 2024

Firmy v Pardubickém kraji vloni méně znečistily životní prostředí

Firmy v Pardubickém kraji vloni méně znečistily životní prostředí

Velcí znečišťovatelé životního prostředí v Pardubickém kraji minulý rok vypustili do ovzduší, vody či půdy většinou méně sledovaných látek než rok předtím. Vyplývá to z údajů Integrovaného registru znečištění (IRZ), které na stránkách www.irz.cz zveřejnilo ministerstvo životního prostředí. Příčinou je v některých případech omezení činnosti firem, zjistila ČTK.

Například z komínů Elektrárny Chvaletice patřící společnosti ČEZ uniklo vloni 2,921.907 tun oxidu uhličitého, v roce 2008 to bylo o 438.092 tun více, což představuje meziroční pokles zhruba o 13 procent. Elektrárny Opatovice vyprodukovaly tohoto plynu vloni o osm procent méně než rok předtím. Celkově se emise oxidu uhličitého v kraji snížily o 17 procent.

Elektrárna Chvaletice minulý rok vyráběla méně elektřiny a tepla. "Záleží na potřebnosti dodávek nebo na tom, jaká ke zima," uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Společnost před časem uvedla, že elektrárnu nabídne k prodeji, neboť elektřina se v ní vyrábí příliš draze, hlavně kvůli tomu, že uhlí se musí dovážet z velké dálky.

O 15 procent se meziročně snížila také produkce amoniaku, který vzniká v mnoha zemědělských provozech s živočišnou výrobou. Registr těchto firem vloni v regionu zaznamenal 37, některé mají i více farem. Do ovzduší vloni rovněž uniklo méně například kadmia, oxidů síry a dusíku a polétavého prachu, naopak se zvýšily emise arzénu, chlóru a rtuti.

Mezi největší znečišťovatele v regionu tradičně patří elektrárny ve Chvaleticích a Opatovicích nad Labem na Pardubicku, pardubická chemička Synthesia a rafinerie Paramo nebo cementárna společnosti Holcim na Chrudimsku. Vody nejvíce znečišťují čistírny odpadních vod v Pardubicích nebo v Chrudimi.

Do seznamu musejí pravidelně nahlašovat informace o znečištění firmy, které při vypouštění škodlivin překročily zákonem stanovené množství vybraných chemických látek. Minulý rok se jich do registru dostalo 111, rok předtím jich bylo o 11 méně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů