Sobota, 20. dubna 2024

Znečištění hlášeno elektronicky

Elektronické ohlašování znečištění ovzduší, vody či produkce odpadů se možná brzy stane realitou. Bude se týkat středních až velkých znečišťovatelů. Hlavním přínosem elektronického hlášení pomocí datové schránky by měla být  úspora administrativních nákladů.

Znečištění hlášeno elektronicky

Znečištění životního prostředí by se úřadům mělo v budoucnu hlásit pouze elektronicky. Počítá s tím novela zákona, kterou patrně schválí kabinet premiéra Petra Nečase. Lze to očekávat, neboť návrh usnesení zveřejněný na internetu doporučuje vládě přijmout novelu bez připomínek. Novelu předložila skupina poslanců z koalice i opozice.

Pokud bude návrh schválen, budou firmy a lidé, kteří mají tu povinnost, hlásit úřadům znečištění životního prostředí elektronicky. Ve většině případů by jim k tomu měla sloužit zvláštní datová schránka.

Kdo všechno bude hlásit


Ohlašovací povinnost mají producenti středního až zvlášť velkého znečištění. Těmi mohou být například kotelny, elektrárny, chemičky, případně i majitelé činžovních domů s vlastní kotelnou.

Hlášení dosud podávali převážně producenti odpadů. Od letoška se bude povinnost týkat také znečišťovatelů ovzduší a vody. Očekává se, že počet ohlašovatelů by tak mohl vzrůst ze 4900 zhruba na 21.200 a počet hlášení z 19.500 až na 84.500. Administrativní zátěž by kvůli tomu měla vzrůst až šestkrát, což by si vyžádalo navíc asi 1,4 milionu korun. Díky elektronizaci by se náklady vyšplhaly asi na 380.000 korun.

Předloha také ruší povinnost pro provozovatele zemědělských stacionárních zdrojů znečištění předkládat souhrnnou provozní evidenci. Těch je v České republice asi 2200.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů