Sobota, 20. dubna 2024

Lesy ČR: V Jeseníkách se kvůli kalamitě a suchu přemnožil kůrovec

Lesy ČR: V Jeseníkách se kvůli kalamitě a suchu přemnožil kůrovec

Hlavní metodou likvidace kůrovce je okamžité vytěžení a odvoz napadených stromů z lesa. Většímu rozmnožení kůrovce lesníci brání i rozmísťováním feromonových lapačů do zasažených oblastí.

V některých částech nejvyšších moravskoslezských hor Jeseníků se kvůli loňské větrné kalamitě a letošnímu extrémně suchému létu přemnožil kůrovec. Odborníci ze státního podniku Lesy ČR však tvrdí, že mají situaci pod kontrolou a vzniku velké kůrovcové kalamity se neobávají.
Oblastní inspektor Lesů ČR Vlastimil Štefl dnes novinářům řekl, že několikanásobně větší výskyt kůrovce než v předchozích letech hlásí především lesní správy Šternberk a Ruda nad Moravou.

Například v okolí Dětřichova na Bruntálsku muselo být od loňského října do letošního června vytěženo 75.000 metrů krychlových dřevní hmoty, kterou loni na podzim poničily silné větry. Z toho 30.000 metrů krychlových bylo napadeno kůrovcem.

Lesní správa Ruda nad Moravou hlásí zhruba poloviční množství kůrovcového dřeva. V této oblasti situaci navíc podle lesníků komplikuje skutečnost, že velké procento lesů patří soukromým vlastníkům, z nichž mnohým zpracování kalamitního dřeva trvalo déle. Kůrovec tak měl delší dobu na to, aby se přemnožil.

\"I když je kůrovce více než v minulých letech, tak nepředpokládáme vznik podobné situace jako v 90. letech minulého století, kdy Jeseníky postihla velká kůrovcová kalamita. Máme dost zkušeností potřebných k tomu, abychom se s kůrovcem vypořádali,\" upozornil Štefl.

Kolik dříví nakonec kůrovec napadl, se pozná až příští rok. Kůrovec totiž dokáže ve stromech ve stadiu larvy přežít zimu a škody dělat hlavně na jaře. Hlavní metodou likvidace kůrovce je okamžité vytěžení a odvoz napadených stromů z lesa. Většímu rozmnožení kůrovce lesníci brání i rozmísťováním feromonových lapačů do zasažených oblastí.

Zdroj: www.agronavigator.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů