Úterý, 16. dubna 2024

Obnova lesů v Jeseníkách potrvá roky

Obnova lesů v Jeseníkách potrvá roky

Desítky let potrvá obnova porostů na horských hřebenech Jeseníků, které jsou vážně poškozeny v důsledku zalesnění nepůvodními dřevinami, nepříznivými klimatickými podmínkami posledních let a dlouhodobým působením imisí na lesní ekosystém. Zároveň si vyžádá obrovské finanční prostředky. Novinářům to řekl Vlastimil Štefl z oblastního inspektorátu (OI) Šumperk Lesů České republiky.

Ročně dva milióny

\"Od roku 1994, kdy jsme s obnovou začali, jsme do ní investovali 15 miliónů korun. Každoročně to představuje zhruba dva milióny. Pokud by tyto prostředky nebyly vynakládány, hrozí celkový rozpad porostů, a tím zvýšení rizika půdní eroze a snížení schopnosti akumulovat více přívalové deště. Nastává tedy závod s časem, který můžeme vyhrát jen tehdy, pokud se nám podaří nahradit geneticky nepůvodní porosty před jejich rozpadem kvalitním a odolným porostem,\" varoval Štefl. Podle jeho slov se dosud lesákům podařilo provést výsadbu zhruba na 428 hektarech, což představuje asi dvanáct procent porostů v působnosti OI Šumperk. Přiznal ale, že obnova neprobíhá optimálně.

Hledají se účinné metody

\"Sazenice totiž nepřežívají, jak by měly. Třeba v některých podmáčených lokalitách je po roce úmrtnost až stoprocentní. Jinde zase po roce třicetiprocentní a po šesti až šedesátiprocentní,\" vysvětlil Štefl. Problém je podle něj v tom, že vědcům a výzkumníkům se doposud nepodařilo nalézt účinné metody ani odhadnout horizont obnovy těchto horských porostů. \"Nemůžeme ale jen tak čekat, stejně jako nemůžeme vysazovat bezhlavě. Zkušeností ale přibývá,\" konstatoval Štefl a za hlavní faktory, které obnovu nepříznivě ovlivňují, označil nedostatek původního osiva, zvěř a kůrovce. \"V nejvyšších polohách je možné zalesňovat jen původní dřevinnou směsí smrku ztepilého horského fenotypu a nedostatkového jeřábu ptačího. Jiné listnaté dřeviny v těchto extrémních podmínkách nejsou schopny přežít. Jeřáb, ale i některé další, je navíc nutno ochraňovat před přemnoženou spárkatou zvěří,\" uvedl Štefl s tím, že z 900 tisíc sazenic, které Lesy ČR na území šumperského OI od roku 1994 vysadily, jich 100 tisíc musí ochraňovat, což si vyžádalo dosud 10 miliónů korun.

Zatím se daří

Prvořadým úkolem lesáků je ale nyní podle něj zabránit rozpadu nepůvodních porostů, které jsou ohroženy kůrovcem. \"Pokud by se tak nestalo, nepochybně by byly zlikvidovány i vzácné původní porosty, které jsou výrazně vitálnější. V tomto směru se nám ale naštěstí daří,\" tvrdí Štefl.

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů