Pátek, 29. března 2024

Jediná žena členkou myslivecké stráže

Jediná žena členkou myslivecké stráže

Hradec Králové - V těchto dnech vrcholí zkoušky myslivecké stráže. Celkem se jich účastní 136 zástupců 48 mysliveckých sdružení z Hradecka. První padesátka adeptů už má zkoušky i slib za sebou.
Vladimír Nasibulin z odboru životního prostředí magistrátu vysvětlil, že členové stráže absolvovali školení ze zákona o myslivosti, správního práva, trestního zákona a řádu, ale rovněž z držení a používání zbraně. Teoretickou přípravu zajistilo Školící a vzdělávací zařízení Šlechta, přezkoušení magistrát města. Člen myslivecké stráže má statut veřejného činitele a jeho hlavním posláním je chránit v honitbě zvěř i přírodu.
Jedinou ženou, která se stala členkou nově ustavené myslivecké stráže je Olga Mašková z Mysliveckého sdružení Boharyně. Myslivosti se věnuje společně s manželem už 20 let. Uvedla, že příroda a zvěř potřebují chránit před pytláky, nezodpovědnými lidmi i chovateli psů, kteří se v lesích leckdy chovají jak na Divokém západě. Na službu v myslivecké stráži se těší, i když ví, že je to práce leckdy nebezpečná. S pytláky se zatím nesetkala. Ladislav Šmíd z Třebechovic je nimrodem 30 let a ke stráži ho přivedla láska k přírodě. Také u nich zatím pytláctví nezaznamenali. Jaroslav Novák je členem Mysliveckého sdružení Osice 38 let. Je jedním z mála, který má s funkcí \"mysliveckého strážníka\" již dvacetileté zkušenosti.
\"V revíru býváme jako stráž pravidelně dvakrát týdně. Naší honitbě se pytláci zatím vyhýbají nejspíš proto, že by na ně bylo moc vidět. Je to totiž polní lokalita. Ale přesto je nutné být ve střehu a revír chránit,\" řekl.

Zdroj: Hradecké noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů