Pátek, 29. března 2024

Krást stromky se dnes už nevyplatí

Krást stromky se dnes už nevyplatí

Chrudimsko - Přípravy na Štědrý den jsou už v plném proudu a lidé kromě dárků a cukroví ve vánočním shonu obstarávají nepostradatelný vánoční stromeček. Jak bývá zvykem, většina z nich otevře peněženku a nechá pár korun u jednoho z mnoha prodejců. Najdou se však i tací, kteří si raději zajedou za město do lesíka a nějaký ten kousek si uříznou.

\"Kradou se většinou smrčky. Jedle, které jsme před třemi lety hromadně vysázeli v přírodních rezervacích, mají zatím velikost do jednoho metru, takže pro zloděje začnou být zajímavé až příští rok. Proto také plánujeme jejich ochranu,\" uvádí František Bárta z nasavrcké Správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Jak říká, účinnou obranou proti zlodějům je buď lesní stráž nebo nátěry stromků.
Podle hajného z Trhové Kamenice Petra Peška se stromky z lesů sice ztrácejí, ale pouze v omezeném množství.
\"Zatím jsme nezaznamenali případ, že by na ně někdo udělal nájezd a hromadně je odřezával kvůli prodeji. Lidem se to nevyplatí, protože jejich ceny nejsou tak vysoké, a když si někdo koupí umělý, vydrží mu řadu let,\" tvrdí Pešek. Novým trendem je živý stromek v květináči. Podle jednoho z jeho prodejců Ivana Martinka je určen především pro ty, kteří chtějí, aby jim sloužil několik let, ale odmítají umělý.
\"Investovat do jeho koupě se vyplatí, protože v zimě se postará o příjemnou přírodní atmosféru a přes léto může klidně \"odpočívat\" na zahradě. Když příliš vyroste, jednoduše se vrátí zpět do přírody,\" vysvětluje Martinek.
Vzápětí však dodává, že poptávka po \"zasazených stromcích\" není až tak velká, protože zatím nejsou moc známé a obyvatelé paneláků bez zahrady je přes léto nemají kam umístit.

Zdroj: Noviny Chrudimska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů