Pátek, 29. března 2024

Ochránci z Valašska vykoupili les, který byl určen k vykácení

Ochránci z Valašska vykoupili les, který byl určen k vykácení
VALAŠSKÉ KLOBOUKY (Zlínsko) - Část lesa v Bílých Karpatech vykoupili členové Českého svazu ochránců přírody Kosenka ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Za 650.000 korun, které získali veřejnou sbírkou, se jim tak podařilo zachránit zhruba 110 let starý jedlo-bukový porost. Ten totiž dosáhl mýtního věku a hrozilo jeho vykácení. Ekologové o tom dnes informovali novináře.

Lidé, kterým nebyl osud lesa lhostejný, začali do sbírky přispívat již v květnu loňského roku. Předchozí majitel přitom ochráncům přislíbil, že s kácením počká až do poloviny března letošního roku. Jak ČTK řekl předseda Kosenky Miroslav Janík, vykoupením čtyř hektarů lesa vznikly podmínky k tomu, aby zde mohla vzniknout nestátní rezervace. Podle studánky, jež pod lesem vyvěrá, ponese název Ščúrnica.

Podle Antonína Bučka z Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně je tak velká výměra lesa se zachovalou jedlí malým zázrakem. \"Když se ponechá přirozenému vývoji, stane se z něj cenný prales,\" uvedl s tím, že pro univerzitu bude Ščúrnica unikátní biolaboratoří.

Český svaz ochránců přírody chce ve výkupech lesů v okolí Valašských Klobouků i nadále pokračovat. V sousedství vykoupeného lesa se podle nich nachází dalších bezmála 30 hektarů, které si zasluhují ochranu. \"Ve sbírce je více peněz, než kolik jsme nyní potřebovali. K dalším odkupům tak přistoupíme v brzké době,\" uvedl Rostislav Trávníček ze spolku Kosenka, který získá les do bezplatného nájmu.

Zdroj: eKOLOGIE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů