Čtvrtek, 25. dubna 2024

Palas zveřejnil stamilionové prohřešky státních Lesů ČR

Palas zveřejnil stamilionové prohřešky státních Lesů ČR
Lesy České republiky (LČR) nevedly v kontrolovaném období své účetnictví tak, aby podávalo poctivý obraz o finanční situaci. Svůj majetek například v roce 2002 nadhodnotily o více než třicet milionů korun. V rozporu se zákonem investovaly LČR zhruba 460 milionů korun do zahraničního fondu v Lucembursku, který neměl licenci KCP a podnik neměl právo tyto akcie vůbec nakupovat. Takové jsou některé závěry z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za období 2001 až 2003 u uvedeného státního podniku.

O jejich výsledcích ve čtvrtek informoval ministr zemědělství Josef Palas. Současně se obhájil tím, že již v průběhu kontroly odvolal generálního ředitele Jiřího Olivu a v kauze podal několik trestních oznámení na neznámého pachatele. Podrobnosti upřesnit nechtěl s tím, že vše je v šetření policie, ale sám se snaží o ozdravení podniku.

Podle zjištění NKÚ podnik LČR dále upřednostňoval zadávání prací bez výběrových řízení. A opakovaně uzavíral nehospodárné smlouvy na těžbu a prodej dřeva.

Za nevýhodné označil NKÚ obchody s akciovou společností Hradecká lesní a dřevařská společnost, v níž byly LČR minoritním akcionářem a majoritním akcionářem byla fyzická osoba. „Tyto obchody vedly od roku 1999 k dlouhodobým ztrátám. Například v roce 2001 šlo o ztrátu LČR zhruba 34 milionů, v roce 2002 asi 47 milionů korun,“ uvedl Palas.

NKÚ současně označil způsob, kdy LČR prodávaly v kontrolovaném období 94 procent dřeva „na stojato“ jako nejméně výhodný, s nejnižší prodejní cenou.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů