Pátek, 29. března 2024

Nelegální kácení lesa ubývá, pomáhají tomu i tvrdší zákony

Nelegální kácení lesa ubývá, pomáhají tomu i tvrdší zákony
Podnikavci, kteří bez povolení pokácejí les a dřevo pak s velkým ziskem prodají, objevili nový způsob, jak se vyhnout trestnímu stíhání.
Podle platného trestního zákoníku hrozí až tři roky vězení za to, když se bez povolení porazí více než 1,5 hektaru lesa. Obejít tento paragraf není složité: stačí vykácet třeba i více hektarů, ovšem v menších, nesouvislých ostrůvcích.
\"Děje se to často,\" říká mluvčí České inspekce životního prostředí Eva Rolečková. Loni inspektoři zjistili například tři takové případy na Vysočině, další na Olomoucku.
Pokud se inspekci podaří zjistit, kdo les podle nové metody porazil, bude mu hrozit pouze pokuta. Ale z těch si pachatelé těžkou hlavu nedělají. Jen v roce 2002 uložila inspekce 143 pokut v celkové výši téměř 10,5 miliónu korun, ovšem zaplaceno bylo pouze 763 tisíc. Zbylých zhruba 9,6 miliónu zatím úřady vymáhají marně.
Kabinet však v dohledné době dostane na stůl novelu trestního zákoníku, podle níž bude možné vykácené ostrůvky lesa sčítat. A bude-li jich dohromady aspoň 1,5 hektaru, půjde pachatel před soud.
Kvůli nelegální těžbě se tak za poslední roky už poněkolikáté budou měnit zákony. Nejprve to byla takzvaná malá novela lesního zákona, podle níž mohou být potrestáni nejen majitelé lesa, ale i dřevorubci nebo obchodníci. Pak následovala novela trestního zákoníku, která zavedla trestný čin za nepovolené kácení a stanovila hranici tohoto skutku na 1,5 hektaru.
Vláda nedávno uložila ministerstvům zemědělství a životního prostředí, aby připravila další novelu lesního zákona. Ta má mimo jiné umožnit úřadům zabavit nelegálně poražené stromy anebo v krajním případě uvalit na lesní pozemky nucenou správu.
Ministerstvo hodlá do zákona o životním prostředí, začlenit metodu, kterou se stanovují nejen ekonomická, ale rovněž ekologická škoda za vykácený les. Ekologické újmy jsou obvykle několikanásobně vyšší, než je škoda za vytěžené dřevo.
Před několika lety se před vsetínským soudem hájil muž tím, že pětihektarový les, který vykácel, je možné znovu zalesnit za 600 tisíc korun. Soud však dal za pravdu metodě Ilji Vyskota z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, který újmu vypočítal na 8,6 miliónu. Právě Vyskotovu metodu chce ministerstvo použít jako podklad pro přípravu vyhlášky k připravovanému zákonu. Ministerstvo si od těchto opatření slibuje, že se bude snižovat nelegální těžba. Nejvíce stromů bylo v rozporu s lesním zákonem poraženo v roce 1999, od té doby i díky přísnějším zákonům této těžby ubývá. V letech 1996 až 2002 bylo na 2,3 tisíce hektarů nepovoleně poraženo zhruba 653 tisíc stromů, což přineslo podnikatelům čistý zisk mezi 650 a 900 milióny korun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů