Čtvrtek, 25. dubna 2024

Týnec daroval hraběti lesy, teď hledá viníka

Týnec daroval hraběti lesy, teď hledá viníka

Polovinu obecní Lesní společnosti s majetkem v hodnotě přes 110 milionů korun převedla v roce 1997 radnice v Hrochově Týnci na Chrudimsku na Alexandra Waldsteina. Bývalý šlechtic tak dostal za 20.000 korun zpět lesy v hodnotě 55 milionů korun. Rodiče jeho ženy lesy v roce 1945 dobrovolně postoupili obci. Obměněné zastupitelstvo Hrochova Týnce nyní hledá viníka neobvyklého převodu a chce na něj podat žalobu. Na pardubických stránkách o tom informuje dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

    \"Proč to tehdejší starosta Hrochova Týnce udělal, je tak trochu záhada. Podle všeho to dělat nemusel a uzavřené podmínky vstupu pana Waldsteina do společnosti Lesní hospodářství jsou pro Hrochův Týnec velmi nevýhodné,\" řekl listu právník obce Josef Staněk.

    Bývalý starosta Jan Židek podle MfD odmítá o převodu mluvit. Neobvyklou transakci, podle níž může Waldstein po dvou procentech ročně kupovat další podíly ve společnosti až do tříčtvrtinového podílu, vysvětloval v minulosti tím, že šlo o původní majetek rodiny. Obec podle něj projevila dobrou vůli vůči rodu, který byl v regionu oblíben.

    Zastupitelstvo uložilo nynějšímu starostovi Miloslavu Besperátovi, aby podal žalobu. Ten však zatím neví, na koho a za co by ji měl podat. Obec by podle něj chtěla přinejmenším od smlouvy odstoupit.

    Podle listu není jasné, zda převod majetku vůbec schválilo zastupitelstvo. Bývalí zastupitelé si nevzpomínají, neexistuje usnesení zastupitelstva. \"Nikdy to neviselo ani na úřední desce, tak jak by mělo. Tvrdím, že o darování majetku ve skutečnosti rozhodlo za velmi podivných okolností jen několik jedinců,\" říká zastupitel Jaroslav Kolbaba.

    Lesy s velkostatkem darovali v roce 1945 obci Melánie a Otakar Tůmovi, jejichž dcera Adriana se provdala za Waldsteina. Rodina Tůmova se neúspěšně pokusila smlouvu napadnout již o rok později. Opakovaně se o její zpochybnění pokusila v roce 1992 dcera dárců. V průběhu soudního sporu zemřela, pokračoval v něm její manžel, který nakonec lesy získal díky vstřícnosti obce.

Zdroj: ePRAVO.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů