Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dřevo ze Sibiře se nezákonně vyváží především do Číny

Dřevo ze Sibiře se nezákonně vyváží především do Číny
Rusko má podle údajů OSN 851,2 miliónu hektarů lesních porostů a je největší zásobárnou dřeva na planetě. Přesto dováží přepychový dřevěný nábytek z Itálie, kvalitní křídový papír z Finska, dřevěné okenní rámy z Německa.
Proč jsou Rusové nuceni platit za drahé zboží z dovozu? klade si otázku ruský týdeník Argumenty i fakty. Odpověď je podle něj jednoduchá. Stát není schopen zajistit kvalitní zpracování dřeva. Nezajišťuje dokonce ani ochranu vlastního přírodního bohatství. Těžba dřeva z ruských lesů se stává hrou bez pravidel.

MEZITITULEK: Zákazník platí hotově
\"Teď se ty nejkvalitnější stromy v lesích Dálného východu kácejí pro zákazníky z Číny,\" říká ředitel Irkutského dřevařského závodu Vjačeslav Stupničenko.
\"Číňané platí na rozdíl od státu hotově. Za metr kubický kvalitního dřeva vyplatí okamžitě na dlaň čtyřicet dolarů. Naši lidé s tím nemají žádné starosti, jen pokácejí stromy a vyvezou je k silnici.\"
Dále už probíhá všechno v režii čínských obchodníků. \"Nakládají kmeny na nákladní auta a vezou je k železnici, která vede do Číny,\" říká Stupničenko.

MEZITITULEK: Z cizího krev neteče
\"Své vlastní lesy přitom Číňané šetří a kácení stromů je regulováno přísnými zákony,\" říká ředitel moskevského centra pro ekologii a ochranu lesů akademik Alexandr Isajev.
\"Na Sibiři nakoupí kubík surového dřeva za čtyřicet padesát dolarů, v Číně ho zpracují a vysuší a poté už kubík prodávají za 500 dolarů. Mimochodem i do Spojených států, kde je těžba dřeva v lesích rovněž přísně kontrolována,\" stěžuje si Isajev.
Daleko horší je však podle něj skutečnost, že podle odhadů ministerstva zemědělství je celá pětina těžby v lesích ilegální. Kácejí se ty nejlepší stromy a čínský zákazník si bere z obrovského kmene jen čtyřmetrové kusy toho nejkvalitnějšího dřeva. Zbytek je nezajímá. Doma však ruské dřevo využijí beze zbytku. Z drobných třísek se vyrábějí v Číně párátka, nebo - menstruační vložky.

MEZITITULEK: Korupce vládne všemu
\"Ilegálním vývozem dřeva do zahraničí přichází ruská státní pokladna ročně až o tři miliardy dolarů,\" uvádí server flb.ru.
Nezákonný vývoz dřeva z ruských lesů usnadňuje podnikavým obchodníkům z Číny zkorumpovanost ruských úředníků.
\"Je snadné získat za pár desítek dolarů potřebné doklady - počínaje vstupním vízem a konče falešnými doklady o nákupu dřeva,\" říká mluvčí policie Irkutské oblasti Vitalij Salamacha.
\"Na cestě k hranici náklad dřeva několikrát čistě formálně změní zákazníka a původně falešné doklady se tak legalizují,\" vysvětluje Salamacha.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů