Čtvrtek, 28. března 2024

Ambrozkova masitá kost

Ambrozkova masitá kost
Ivan Brezina

Národní park Šumava ohrožuje zelený klientelismus a lobbysté dřevařských firem. Loni v prosinci odvolal ministr životního prostředí Libor Ambrozek ředitele Národního parku Šumava (NPŠ) Ivana Žlábka a na jeho místo jmenoval Aloise Pavlíčka. První dojem z mediálních vystoupení nového ředitele je velmi rozpačitý. Pavlíčko nekriticky papouškuje argument Hnutí Duha, že se šumavská příroda sama ubrání kůrovci - jednoznačně to přitom vyvrátila kalamita na Trojmezné, kterou ekologisté vyvolali svou blokádou v létě 1999. Proti svému předchůdci působí Pavlíčko natolik nevýrazně, slabě a bezkoncepčně, že se nabízí otázka: nevybral si ho snad Ambrozek právě proto? Odpověď mohou naznačit ministrovy politické a personální vazby na zelené lobbysty, placené dřevařskými firmami. O některých z nich jsem na Psu sice už v minulosti psal, ale v nové situaci, ve které se dnes Šumava ocitla, je neuškodí připomenout.
Vraťme se do jara 2002, kdy se Ambrozek ještě jako poslanec pokusil do zákona o národním parku propašovat pozměňovací návrh vypracovaný Hnutím Duha. Podle tehdejšího ministra životního prostředí Kužvarta by to znamenalo skrytou privatizaci Šumavy. Kužvart varoval, že se tak připravuje tunel, kterým se dřevařské společnosti chtějí dostat ke dřevu za pět miliard korun. Žlábkovo vedení parku proti návrhu hlasitě protestovalo. Loni na jaře ale Kužvarta v čele resortu vystřídal Ambrozek - mimo jiné i díky předvolební kampani Hnutí Duha, založené na cílené diskreditaci ODS jako hlavních politických rivalů Koalice. Nový koaliční ministr aktivisty Duhy na oplátku po volbách jmenoval na posty svého tajemníka a tiskové mluvčí a výrazně Duze zvýšil dotace. A když pak Duha vyzvala ke Žlábkovu odvolání, vypsal Ambrozek během pouhých šesti dnů konkurz na nového ředitele. Záminkou se mu stala zpráva Světového svazu ochrany přírody (IUCN), která odbojného ředitele kritizovala. Povrchní dokument, na jehož vypracování stačila zástupcům IUCN třídenní procházka po Šumavě (!) přitom obsahuje skoro třicet věcných chyb.
Ekolog Čestmír Hofhanzl před časem vyslovil podezření, že zelené aktivisty k boji proti nepohodlné Žlábkově správě parku dovedně využila dřevařská lobby, ovládající mamutí těžařskou akciovku Lesy ČR. \"Hnutí Duha má s Lesy ČR uzavřenou smlouvu o spolupráci a udržuje s nimi velmi dobré styky,\" cituje Hofhanzl z firemního časopisu Lesu zdar. Doplňme, že podle své výroční zprávy je Duha dřevařskou firmou přímo placena. Podle časopisu Týden přitom Lesy ČR ovládají lidé blízcí předlistopadovému tajemníkovi ÚV SSM a zaměstnanci Státní bezpečnosti Vojtěchu Slówikovi, který prý firmu označil za \"poslední neohlodanou kost\". Společným úsilím Ambrozka a Duhy byl teď z vedení národního parku odstraněn razantní odpůrce privatizace přírody. Záminkou k nástupu Slówikových dřevorubců se může stát už zmíněná kůrovcová kalamita, kterou aktivisté cíleně rozpoutali. Zbývají dvě otázky: proč Vladimír Špidla trpí ve vládě ministra životního prostředí s takto podezřelými vazbami? A jsou jedinou šancí na záchranu Šumavy až volby, po kterých doufejme odejde Ambrozek a s ním i nové Pavlíčkovo vedení parku?

(Psáno pro Reflex a Neviditelného psa)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů