Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochranári rokujú o odkúpení a prenájme lesov Dunajských luhov

Ochranári rokujú o odkúpení a prenájme lesov Dunajských luhov
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) už rokuje s viacerými vlastníkmi lesov v oblasti Dunajských luhov o možnostiach prenájmu či predaja na ich záchranu. Podľa predsedu združenia Tomáša Kušíka \"je tu ochota poskytnúť pozemky ochrane prírody\".

Združenie BROZ vypracovalo už minulý rok projekt Ochrana a manažment dunajských lužných lesov. Ako jeden z troch projektov na Slovensku získal finančnú podporu z programu Európskej únie LIFE - Nature. BROZ chce chrániť posledné zvyšky prirodzených lužných lesov v slovenskej časti dunajských luhov a zaviesť v tomto území vhodné trvalo udržateľné lesné hospodárenie.

Ako informoval Kušík, z celkového rozpočtu 570 000 eur vyčlenili na výkup a dlhodobý prenájom lesných pozemkov až 284 000 eur. Európska únia dotovala projekt 370 000 eur. \"Finančné prostriedky nám však postačia iba na obmedzenú rozlohu lesov,\" konštatoval Kušík. O ochranu ostatnej časti lesov sa bude BROZ snažiť inými spôsobmi než priamym vlastnením a spravovaním, spolupracuje na tom aj so Štátnou ochranou prírody - Správou Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy.

Projekt sa zameriava na územie od Bratislavy až po Komárno s rozlohou viac ako 12 000 hektárov, z toho tvoria väčšinu lužné lesy. Ochranárske združenie BROZ má do plánovaného skončenia projektu v roku 2007 rozšíriť štyri prírodné rezervácie, založiť tri nové, pripraviť tri študijné cesty o prírode blízkom hospodárení v lužných lesoch - napríklad do Národného parku Donau-auen v Rakúsku, nainštalovať 12 informačných panelov, vydať informačné materiály, presadiť požiadavky ochrany prírody do nových lesných hospodárskych plánov a zvýšiť povedomie širokej verejnosti o problematike lužných lesov. Doteraz sa BROZ-u podarilo už rozšíriť prírodnú rezerváciu Gajc, a to asi 70-násobne, a vyhlásiť chránený areál Chorvátske rameno.

Zdroj: http://changenet.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů