Čtvrtek, 25. dubna 2024

Policie prověřuje tři trestné činy v kauze Lesů ČR

Policie prověřuje tři trestné činy v kauze Lesů ČR
Policie prošetřuje tři údajné trestné činy, že kterých podezírá bývalé vedení státního podniku Lesy ČR. Podle žalobce jsou podezřelými bývalý generální ředitel Jiří Oliva a jeho nejbližší spolupracovník bývalý ekonomický ředitel Vladimír Veselý. \"Zahájili jsme úkony v trestním řízení,\" citují dnešní Lidové noviny žalobce, který má případ na starosti.

   Policie se zaměřila na tři problematické záležitosti týkající se hospodaření firmy. Jde o údajně nevýhodné investice do cenných papírů. \"Šlo o půlmiliardovou investici. Škodu nemáme zatím přesně stanovenu, ale rozhodně je nad 100 milionů korun,\" uvedl nejmenovaný státní zástupce.

    Policie se zabývá také vývozem dřeva prostřednictvím soukromé firmy Less. V tomto případě se podle žalobce ještě nepodařilo škod vyčíslit. Třetí záležitostí je údajně špatné vedení účetnictví za roky 1998 až 2002. \"Zde je škoda rozhodně nad pět milionů,\" tvrdí státní zástupce.

    Žalobce zatím nechce spekulovat o termínu, kdy padne konečné rozhodnutí o obvinění obou mužů. Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu nalezla podle ministra zemědělství 34 oblastí, ve kterých bývalé vedení postupovalo pro podnik nevýhodně nebo v rozporu se zákonem. V jejím průběhu odvolal ministr Olivu z funkce generálního ředitele Lesů ČR. Od té doby ministerstvo podalo řadu trestních oznámení na neznámého pachatele.

    Bývalého ředitele Lesů ČR Olivu policie ještě nekontaktovala. Ten je přesvědčen, je že se v rámci hospodaření podniku nedopustil ničeho nezákonného. \"Nic z toho nepovažuji za něco, z čeho bych měl mít obavu,\" řekl Oliva.

Zdroj: ePRAVO.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů