Čtvrtek, 28. března 2024

V noci shořelo na Blanensku 20 hektarů lesa

V noci shořelo na Blanensku 20 hektarů lesa
ČERNÁ HORA (Blanensko) - Dvacet hektarů lesa shořelo v noci na dnešek u Černé Hory na Blanensku. Oheň vzplál v úterý po 16:00. Popelem lehl smrkový porost i s přilehlou lesní školkou. Způsobenou škodu lesníci odhadli na 1,7 milionu korun, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Na místě bylo ještě dnes v 10:00 pět hasičských jednotek, které likvidovaly doutnající pařezy. Kvůli větru totiž stále hrozí, že se plameny opět rozhoří. Zásah skončí nejdříve odpoledne.

Na shořeništi již pracují vyšetřovatelé hasičů. Stanovili tři možné příčiny neštěstí. Za nejpravděpodobnější považují, že oheň vyšlehl při pálení klestí po kácení stromů nebo něčí nedbalostí. Ještě stále nevyloučili možnost, že požár mohl někdo úmyslně založit, uvedl Haid.

Plameny v úterý odpoledne zachvátily smrkový porost ve stáří okolo 20 let a také přilehlou lesní školku Lesní správy Tišnov. Přibližně tři hodiny pak trvalo 12 hasičským jednotkám, než dostaly plameny pod kontrolu. Vodu si museli hasiči dovážet z nedaleké obce Lažany, a to 18 cisternami.

Zásah byl podle Haida složitý. Oheň totiž zachvátil až příliš velký prostor, vítr plameny rozfoukával, požár se šířil kořeny a v lese bez vody bylo navíc hned několik ohnisek. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů