Pátek, 19. dubna 2024

Volně pobíhající psi a myslivost

Volně pobíhající psi a myslivost
V dnešní době, kdy je moderní vlastnit psa nebo kočku, se množí stále více a více problémů s jejich majiteli, kteří se dostávají mnohem častěji do ostrých konfliktů s myslivci a ochránci přírody. Jde o volné pobíhání psů a koček v přírodě, pronásledování zvěře psy díky neukázněnosti jejich majitelů.
Podle platného zákona č. 449/2001 ve znění zákona č. 320/2002 a zákona č. 59/2003, 10, odst.1 je všem majitelům psů i koček zakázáno je nechávat volně pobíhat v honitbě. Tedy, pokud někdo nechá psa nebo kočku volně pobíhat na poli či v lese, tudíž na honebním pozemku (tentýž zákon v 2 písm. e), f) pamatuje na definici honebních a nehonebních pozemků), porušuje zákonem danou povinnost se všemi právními důsledky. Nebojme se proto oznámit porušení zákona! Vyvarujme se zbytečných střetů s mysliveckou stráží a ochránci přírody.
Je třeba si uvědomit, že tím pomůžeme volně žijící zvěři, která nebude zbytečně pronásledována, stresována a dokonce i lovena psy neukázněných majitelů (nejhorší je pronásledování v době březosti a na přelomu zimy a jara, kdy je zvěř po dlouhé zimě silně zeslabena).
Vše živé ve volnosti potřebuje hlavně v jarním čase nejvyšší ochranu a péči nejen ze strany myslivců ale i od ostatních spoluobčanů, a proto buďme ohleduplní vůči všemu živému, třeba tím, že své čtyřnohé miláčky budeme \"venčit\" jen na místech k tomu určených a ne tam, kde hnízdí ptáci a ostatní zvěř klade mláďata. Jen tak má volně žijící zvěř a posléze i my - lidstvo, šanci přežít i v dalším tisíciletí.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů