Pátek, 19. dubna 2024

Závěr kontroly: V Lesích se chybovalo

Závěr kontroly: V Lesích se chybovalo

PRAHA - Ve státní firmě Lesy České republiky (LČR) se v letech 2001 až 2003 ne vždy hospodařilo podle příslušných regulí.

Deníky Bohemia - 3.5.2004

Vyplývá to ze závěrečné zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o kontrole v podniku, kterou před několika dny úřad předložil vládě a parlamentu. Zpráva, kterou má redakce k dispozici, kritizuje například investice do cenných papírů v hodnotě 465,77 milionu korun u zahraniční společnosti. To podle kontrolorů \"poskytuje nižší míru ochrany\". Nevýhodný byl prodej dříví nastojato, kontrola našla nedostatky v účetnictví a chybou bylo, že lesnické práce se zadávaly bez výběrového řízení.

Za chybu NKÚ považuje i skutečnost, že pokulhávala kontrolní činnost ministerstva zemědělství. O předběžných výsledcích kontroly již v únoru ještě před uzavřením zprávy informoval ministr zemědělství Jaroslav Palas. Zjištěnými nedostatky zdůvodnil odvolání Jiřího Olivy, bývalého generálního ředitele LČR. Ministerstvo také podalo několik trestních oznámení. \"Zlepšení kontroly ze strany ministerstva by měly napomoci právě personální změny v podniku i dozorčí radě a nová metodika,\" řekl Pavel Kovář z tiskového odboru ministerstva.

Bývalý šéf Oliva však soudí, že kontrola nebyla objektivní. Vedoucí kontrolní skupiny Václav Průcha pracoval v minulosti jako podnikový ředitel Západočeských státních lesů a tehdejším ministrem zemědělství byl odvolán. \"Takový člověk by neměl být kontroly účasten, je to jednoznačný případ podjatosti,\" řekl Oliva. Zpochybňuje také některé nálezy NKÚ.

\"Údajné ohrožení investice do cenných papírů je pouhou spekulací. Je z nich výnos 80 milionů korun,\" upřesnil. Podnik také podle něj nikdy dříví nastojato neprodával, protože to legislativa neumožňuje. Kontrolory vyčíslená finanční ztráta za prodej dříví je podle Olivy zapříčiněna nesprávným výpočtem, který například zaměňuje přímé náklady s náklady celkovými.

Stínový ministr zemědělství Jiří Papež (ODS) tvrdí, že závěry kontroly nejsou dramatické. \"Důvody Olivova odvolání jsou zřejmě jiné, protože k němu došlo krátce po začátku kontroly, kdy nebyly známé žádné výsledky. S penězi ze státního rozpočtu podnik i podle NKÚ hospodařil správně,\" uvedl Papež, který je se zprávou obeznámen.

Podle informací z pražského Vrchního zastupitelství se příslušné státní orgány kauzou LČR zabývají. \"Probíhá šetření pro podezření z porušování pravidel při správě cizího majetku a pro špatně vedené účetnictví. Podezřelý je bývalý management podniku,\" řekl státní zástupce František Fíla, který kauzu dozoruje. Obvinění ještě nepadlo, neproběhly výslechy, státní zástupce si bere na pomoc experty na účetnictví a cenné papíry. Úředníci NKÚ se odmítli k námitkám vyjádřit. Nechtějí o zprávě hovořit předtím, než bude zveřejněna ve věstníku.

Co zjistila kontrola

  • neoprávněné nakládání s dočasně volnými finančními prostředky
  • zadávání lesnických prací bez výběrových řízení
  • nevýhodný prodej dříví: v roce 2001 - 34,6 milionu, v roce 2002 - 47,5 milionu korun
  • ztrátový provoz myslivosti - v roce 2001 před zdaněním ve výši 18,8 milionu a v roce 2002 ve výši 25,9 milionu korun
  • nedostatečná kontrola ze strany ministerstva zemědělství

MARIE VAŠÍČKOVÁ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů