Čtvrtek, 28. března 2024

Ptačí oblasti způsobí lesníkům komplikace

Ptačí oblasti způsobí lesníkům komplikace
Zlínský kraj - Dvě chráněné ptačí oblasti vytipovala Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky ve Zlínském kraji. Jedna z nich se nachází v Hostýnských vrších na rozloze téměř pět tisíc tři sta hektarů, druhá je oblast Horní Vsacko s plochou přes sedmadvacet tisíc hektarů. Zatímco ornitologové tento krok vítají, lesníkům v uvedených územích způsobí mnohé komplikace.
\" Vymezení ptačích oblastí omezí hospodaření v lesích, protože součástí směrnice o ptácích bude zhruba od 15. března do 15. července zákaz veškerých těžebních prací v lese. O pěstebních pracích není ještě rozhodnuto. Jisté je, že uvedené omezení sníží výnosy porostů,\" uvedl Josef Dobeš z Lesní správy Lesů České republiky Vsetín.
Další problémy vzniknou vlastníkům lesů po stránce administrativní, neboť podle Dobeše budou kromě běžné agendy se státní správou při schvalování těžeb potřebovat také stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody.
Podle Dobeše však současný stav lesů a hospodaření v nich zaručuje ptactvu už teď podmínky k jejich ochraně. \" Zdá se mi proto, že další byrokratická opatření jsou nad rámec toho, co chce EU,\" dodal.
Rozhodnutí o chráněných ptačích oblastech naopak vítají ornitologové. \" Je to určitě v pořádku. Chceme- li chránit druhy, musíme chránit hlavně jejich biotopy. Zejména území, kde hnízdí. Kdyby se například změnila druhová skladba lesů nebo zarostly louky, tak některé druhy odsud vymizí. Třeba chráněný chřástal polní je vázaný na lučiny,\" komentoval Miroslav Dvorský z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí. Dobeš vysvětlil, že oblasti byly vytipovány z důvodu nové legislativy, jež začala platit od našeho vstupu do Evropské unie. Jednou z nich je v rámci evropského programu Natura 2000 i ochrana ptáků. \" Například Horní Vsacko je navrhováno kvůli zvýšené ochraně populace lesních druhů ptactva jako čáp černý, datlík tříprstý, lejsek malý, jeřábek lesní a strakapoud bělohřbetý. Ochrana se týká rovněž lučních a křovištních druhů, třeba chřástala polního a ťuhýka obecného,\" upřesnil Dobeš.
V České republice bylo vytipováno celkem jednačtyřicet ptačích oblastí o celkové rozloze více než sedm set tisíc hektarů. Výběr trval tři roky a ptačí oblasti pokrývají území České republiky přibližně na devíti procentech.

\" Zdá se mi proto, že další byrokratická opatření jsou nad rámec toho, co chce EU. \"
Josef Dobeš z Lesní správy Lesů České republiky Vsetín
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů