Pátek, 29. března 2024

Státní příspěvky využívají jen někteří myslivci

Státní příspěvky využívají jen někteří myslivci
Strakonicko - Ministerstvo zemědělství vypsalo pro letošek dotace na vybrané činnosti mysliveckého hospodaření. Termín podání žádostí je konec května, ale na krajském úřadu se jich zatím sešlo málo.
Ne každé myslivecké sdružení (MS) má vytvořené podmínky pro přiznání příspěvku. MS Starý Háj v Hoslovicích obhospodařuje zhruba 1800 ha honitby, uměle odchovává a vypouští do přírody bažantí zvěř. Na tuto činnost ovšem stát nepřispívá. V úvahu by přicházel příspěvek na skutečně vynaložené náklady na zlepšování životního prostředí zvěře. Sem spadá obnovování biotopů pro drobnou zvěř a zakládání zvěřinových políček pro zvěř spárkatou.
\"Uvažovali jsme o tom, ale zakládat zvěřinová políčka se vyplatí tam, kde mají myslivci k dispozici navazující celky polí. Osévat padesátiarové políčko by nepřineslo kýžený efekt. A administrativy je kolem dotací spousta,\" poznamenal jeden ze členů Josef Poleník.
Předslavičtí již zkušenosti se zvěřinovými políčky mají a potřebné dokumenty už odevzdali před termínem. \"Téměř čtyři hektary polí jsme oseli obilovinami, kapustou a čirokem. S tím máme od loňska dobré zkušenosti. Právě doklady na vynaložené náklady byly součástí žádosti o příspěvek,\" uvedl předseda MS František Mácha a doplnil, že ještě letos chtějí zažádat o příspěvek na vypouštění koroptví z umělého odchovu a bez dokladování dnes nikdo žádné peníze neposkytne.
Myslivecká sdružení často nesplňují předepsané podmínky, schází průkaznost vynaložených financí, nebo nemají dostatek prostředků na finanční spoluúčast. Zřejmě proto eviduje pracoviště odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví na krajském úřadu tak málo žádostí. \"Vzhledem k počtu mysliveckých sdružení podaných žádostí není mnoho,\" uvedl Petr Stehlík.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů